Kétszáz év után először épülhet mecset Athénban

Áprilisban nyílik a tervek szerint az első olyan mecset, amely a független Görögország fővárosában épült. A korábbi ugyanis akkor készült el, amikor a görögök még a szultán uralma alatt éltek. A görög kormány most a bevándorlók miatt döntött úgy, hogy nem csak engedélyezi, de támogatja is a mecset építését.

Az iszlám Görögországban az elnyomók vallása volt, ezért korábban törvény tiltotta, hogy minaretek épüljenek, melyek tetejéről az imám az egész világgal közölhette, hogy Allah nagy és hatalmas. Most Athénban sem épül minaret, csak egy 500 négyzetméteres mecset. Görögországnak ugyanis meglehetősen sok muzulmán polgára van. Ők eredetileg az ország északi részén éltek, de azután tömegesen költöztek Athénba. Azután pedig jöttek és jönnek a bevándorlók, akik között igen sok a vallásos muzulmán. Ezért döntött úgy a görög kormány, hogy nemcsak engedélyezi, de támogatja is a mecset építését.

946 ezer eurót szánt erre a kormány Görögországban, ahol a szélsőjobb is hatalmon van. Számukra az iszlám-veszély évszázados szenvedélyek felelevenítését teszi lehetővé. Akkor mégis miért engedik egy muzulmán mecset megépítését? Mert ilyen módon ellenőrizhetik azt, hogy a muzulmán prédikátorok miről is győzködik híveiket! Európa több országában kiderült: a Közel-Keletről érkezett imámok fanatikus szónoklatokat tartanak, és a terrorizmus irányába befolyásolják a híveket. Ezt szeretnék elkerülni Athénban, ahol kétszáz év után állami támogatással épül muzulmán mecset.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez