Sokkoló tények derültek ki a második világháborús náci horrorklinikáról

A bécsi klinika dolgozói több száz, fogyatékkal élő gyereket kínoztak és öltek meg 1945 előtt, de tevékenységüket utána is folytatták.

Az osztrák hatóságok szerint 600-700 gyereket és fiatalt tartottak fogva egy bécsi klinika “Pavilion 15” nevű intézményében, ahol az erőszak átfogó rendszerét építették ki a dolgozók a második világháború alatt. Az áldozatok fogyatékkal élő gyerekek voltak, akiket a jelentés szerint kemény drogokkal kábítottak el, majd ketrecbe zárták őket. A túlélők beszámolói szerint az is bevett szokás volt, hogy kényszerzubbonyt adtak rájuk.

Legalább 70-en haltak meg az intézményben: legtöbbjük tüdőbetegségben, a durva bánásmód miatt kialakult fertőzésekben vagy alultápláltság miatt. Ami azonban a legszörnyűbb, hogy a dolgozók – akik többnyire képzetlenek voltak – egészen a 80-as évekig folytathatták a tevékenységüket az intézményben. Így a kínzásokat is.

A jelentés – amely az egykori betegekkel és a dolgozók egy részével készült interjúkon alapszik – azt mondja, ez annak köszönhető, hogy a létesítményben nem szakítottak a náci korszak ideológiájával, így az embertelen körülmények 1945 után is maradtak a kórházban.

000clinic
Emlékmű az Am Spiegelgrundban elhunyt gyermekáldozatoknak

 

A helyszín ugyanis az Am Spiegelgrund klinikához tartozott, ahol a nácik több mint 800 gyereket gyilkoltak meg áltudományos kísérletekre hivatkozva, és maradványaikat még évekig használták “tudományos célokra.”

További sokkoló információk is kiderültek a jelentésből: az intézményben elhunyt gyermekek agyát Heinrich Gross vezető orvosnak adták, aki aktívan részt vett a kísérletekben. Ő szintén folytathatta karrierjét a háború után, hiszen hiába állt bíróság elé, végül soha nem ítélték el – számolt be róla az AFP.

A nyitókép illusztráció.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez