A bíróság jóváhagyta Dél-Korea leváltott elnökasszonyának letartóztatását

Az ügyészség azért kérte az ex-elnökasszony előzetes letartóztatását, mert attól tart, hogy Dél-Korea egykori államfője bizonyítékokat semmisíthet meg, ha szabadlábon marad.

Csütörtökön Pak asszony az előzetes fogvatartás ellen érvelt, mondván, hogy nem szökik meg az igazságszolgáltatás elől. A korrupcióval gyanúsított ex-elnökasszonyt magánzárkában tarthatják, ahol természetesen találkozhat az ügyvédeivel, de rajtuk kivül naponta csak egyetlenegy látogatót fogadhat. Ébresztő reggel hat óra harminckor. Lámpaoltás kilenckor. Nem jár kivételes elbánás a magasrangú raboknak sem.

Az ex-elnökasszony legjobb barátnője ezt már tapasztalja is a saját bőrén. Hetek óta előzetesben van, mert a különleges ügyészség azzal gyanúsítja: nagy pénzeket vett fel cégektől. Cserébe az elnökasszonynál közbenjárt a cégek érdekében. A leghíresebb ilyen botrány a világhírű Samsung trónörökösét érinti. Ő jelentős összegeket utalt át az elnökasszony barátnőjének alapítványai számára. Ezt a trónörökös nem is tagadja. Azt állítja viszont, hogy cserébe nem kért és nem is kapott semmit. A Samsung trónörököse is előzetesben van, pere április 7-én kezdődik. Akár 10 év börtönt is kaphat korrupcióért, éppúgy, mint Pak ex-elnökasszony.

Közben a miniszterelnök tölti be ideiglenesen az államfői tisztet. Dél-Koreában hamarosan választásokat tartanak. Ennek a korrupciós perek szempontjából is nagy a jelentősége. Az államfőnek ugyanis kegyelmi joga is van Dél-Koreában. A Samsung korábbi főnökét kétszer is elítélte a bíróság korrupció miatt, de nem kellett börtönbe mennie, mert elnöki kegyelmet kapott. Kérdés, hogy Pak asszony, Dél-Korea korrupció miatt leváltott elnöke számíthat-e az utódjára, vagy pedig a vizsgálati fogságot hosszabb börtönbüntetés követi majd, ahogy azt a törvény ebben az esetben előírja Dél-Koreában.

Fotó: Pak Kuhnje elnök Pekingbe érkezik 2013-ban / Wikimedia Commons

(Visited 26 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez