Több száz rénszarvast mészárolhatnak le Norvégiában

A hatóságok egy krónikus sorvadással járó fertőzés terjedése miatt kényszerülnek a vadon élő rénszarvasok likvidálására.

A norvég földművelésügyi miniszter, Jon Georg Dale az élelmiszerhatósággal és szakértőkkel való egyeztetések után jelentette be a tömeges mészárlást, amivel a tervek szerint megállítanák a tavaly áprilisban felbukkant, rendkívül súlyos betegség terjedését a vadon élő rénszarvasállományban.  A The Local norvég oldala szerint ehhez most egy teljes rénszarvascsordát kell lelőni Nordfjella északi részein, akár több száz állatot is.

A krónikus sorvadásos betegség (CWD) elsősorban a vadon élő szarvasfajtákat érinti. Első esetét Európában Norvégiában regisztrálták. Tavaly már volt rá próbálkozás, hogy a fertőzött állatok megölésével megfékezzék a terjedését, ám ez nem járt sikerrel.

A kóros fogyással, koordinációs problémákkal és viselkedészavarral járó betegség oka, hogy a prion – egy fehérjetermészetű fertőző ágens – átalakítja az állat fehérjéit, melyeknek így megváltozik a térszerkezete. A változás pedig azzal jár, hogy a hibás szerkezetű fehérjék elszaporodnak, majd a korábban említett rendellenességekhez vezetnek. Jelenleg nincs oltóanyag a CWD-re, így a tömeges mészárlás az egyetlen lehetséges megoldásnak tűnik a mostani helyzetben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez