Az amerikai hírszerző tábornok esete az orosz kémnővel

Flynn tábornok, az USA katonai hírszerzésének egykori főnöke csak azzal a feltétellel hajlandó vallomást tenni a szenátus vizsgálóbizottsága előtt orosz kapcsolatairól, ha utána nem indít ellene bűnügyi eljárást az FBI. Mitől fél a menesztett nemzetbiztonsági főnök, aki még egy hónapot sem tölthetett el a Fehér Házban?

Az egyik kínos esetről, mely felkeltette a kémelhárítók figyelmét, a londoni Daily Mail számol be. Eszerint az USA katonai hírszerzésének akkori vezetője szorgalmasan levelezett egy orosz kémnővel, aki egy londoni orosz bankban dolgozott. A leveleket így írta alá: a Te Misa tábornokod!

Michael Flynn 2014-ben találkozott a csinos Szvetlána Lohovával egy kémkonferencián Cambridge-ben. Az Intelligence Festivalon az orosz kémnő nehezen megszerezhető archív anyagokat adott Flynn tábornoknak. A többi között Sztálin 1912-ben írt levelezőlapját, melyet szeretőjének címzett. A Szovjetunió későbbi diktátora meglehetősen egyértelmű erotikus célzásokkal fűszerezte írását. Flynn tábornok imádta az ilyen régi dokumentumokat és az orosz kémnő készséggel kiszolgálta őt.

Befekeküdt-e az amerikai hírszerző tábornok ágyába is? Ez kérdéses, de hosszas levelezés folyt közöttük, és ez igencsak aggasztotta a kémelhárítókat mind Londonban, mind Washingtonban. Különösen miután a szép Szvetlána 3,2 millió fontot kapott az orosz Szberbank londoni fiókjától. A pénzt állítólag azért kapta, mert a bank szexuális diszkrimináció miatt kirúgta évi 750 ezer fontos állásából. A kémelhárítók szerint az orosz hírszerzés így fizette ki a szép Szvetlánát.

Vajon milyen információkat szerezhetett meg Flynn tábornoktól, aki akkor az USA katonai hírszerzésének főnöke volt? Fennmaradt-e ez a szívélyes viszony a szép Szvetlána és Misa tábornok között akkor is, amikor Flynn már az USA nemzetbiztonsági tanácsadója volt a Fehér Házban? Ez persze csak egy-két kérdés azok közül, melyet a szenátus hírszerzési bizottsága feltehet Flynn tábornoknak. Aki nehezen hazudhat, hiszen az FBI lehallgatta beszélgetéseit és olvasta az e-mailjeit.

Ezért kér mentességet a szenátus hírszerzési bizottságától, amely nem nagyon siet megadni azt. Misa tábornok tehát nyakig ül a pácban. Ráadásul vallomása kínos helyzetbe hozhatja Trump elnököt, aki kinevezte őt a nemzetbiztonsági tanácsadó kulcsfontosságú pozíciójába. Mindeközben Tillerson külügyminiszter Moszkvába készül, hogy megtárgyalja Putyin elnökkel: milyen is legyen ezek után az USA és Oroszország kapcsolata?

Fotó: Szvetlána Lohova / internet – Daily Mail

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez