Így áll a világ a fegyverkezéssel

Katonai célokra továbbra is az USA költ a legtöbbet, de a balti országok ilyen jellegű kiadásai is megugrottak 2016-ban.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet ( SIPRI ) hétfőn tette nyilvánossá 2016-os jelentését a világ országainak katonai kiadásairól. A tanulmány szerint a tavalyi évben összesen 1686 milliárd dollár ment el fegyverkezésre, 0,4 százalékkal több, mint 2015-ben. Az említett összeg a világ GDP-jének 2,2 százalékát tette ki 2016-ban.

A fegyverkezési listát továbbra is az Egyesült Államok vezeti  611 milliárd dollárral, őt követi Kína 215 milliárd és Oroszország 69,2 milliárd dolláros katonai kiadásával. Mindhárom ország emelte az erre szánt költségvetését. Ezzel szemben a negyedik helyezett Szaúd-Arábia 30 százalékkal költött tavaly kevesebbet, mint 2015-ben, összesen 63,7 milliárd dollárért fegyverkezett – ez a tanulmány szerint az olajáresésnek tulajdonítható, ami sok olajkitermelő országot kényszerített a katonai kiadások csökkentésére. Venezuela, Dél-Szudán, Azerbajdzsán és Irak is nagymértékű visszaesést mutatott a fegyverkezést illetően.

Az európai országok szinte mindegyike növelte a fegyverkezésre szánt költségvetését. Legnagyobb mértékben Lettország kiadásai nőttek, 44 százalékkal. Litvánia szintén rákapcsolt, ott 35 százalékkal költöttek többet fegyverekre, mint az előző évben. Ennek oka a SIPRI szerint Oroszország lehet, a balti országok úgy érzik ugyanis, hogy Moszkva fokozódó fenyegetést jelent számukra, ezért nagyfokú fegyverkezésbe kezdtek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez