Az FBI-ügynök, aki beleszeretett a megfigyelt terroristába

A szerelem ellen a terrorelhárítás sem tud orvosságot – ez derül ki a CNN sztorijából, mely szerint egy amerikai katonafeleség az Iszlám Államba szökött, hogy nőül menjen ahhoz a terroristához, akit az FBI megbízásából figyelnie kellett.

Mi történt? A ma 38 éves Daniela Green, aki az FBI-nak dolgozott, megbízatást kapott egy német dzsihádharcos megfigyelésére. Daniela Németországban született, de az egyetemet már Amerikában végezte el, ahol férjhez ment egy katonához. Mivel tökéletesen megbízhatónak tűnt, az FBI alkalmazta a terrorelhárító részlegnél. Azokat a dzsihádharcosokat kellett figyelnie, akik Németországból az Iszlám Államba mentek, hogy ott az önjelölt kalifa fekete lobogója alatt harcoljanak.

Ezek közé tartozott a színesbőrű Denis Cuspert is, aki még Csehszlovákiában született, de már az egységes Németországban nőtt fel. Rapper lett. Mérsékelt sikereket aratott Deso Dogg művész név alatt. Aztán jött egy csúnya közlekedési baleset: 2010-ben majdnem meghalt. Amint felépült, megtért az iszlámhoz. Mind szélsőségesebb lett. 2013-ban Szíriába ment, ahol az Iszlám Állam propagandarészlegében dolgozott. Levágott véres fejekkel pózolt a propagandavideókon. Éltette Oszama bin Ladent és szidalmazta Barack Obamát. Őt figyelte Daniela Amerikából az FBI megbízásából. Levelezni kezdtek, majd szerelem lett az ügyből. Daniela otthagyta férjét és állását, majd Szíriába ment. Az FBI-nak azt hazudta, hogy Törökországban vakációzni készül, de valójában Szíriába ment, ahol rögtön találkozott a megfigyelt terroristával. Hamarosan házasságot kötöttek.

Csakhogy az Iszlám Állam nem éppen a fiatal szerelmesek paradicsoma. Erre Daniela is hamarosan rájött. Leveleket kezdett írogatni Amerikába, és valószínűleg az FBI segített neki megszökni az Iszlám Államból. Hazatért. Lecsukták. A bíróság igen elnéző volt vele szemben. Csak kétéves börtönbüntetést kapott. Ezt le is ülte. Ha egy FBI-ügynök a terroristák oldalára áll, akkor sokkal hosszabb börtönbüntetés dukál. 13 év a minimum.

Miért volt ilyen elnéző a bíróság? Lehet, hogy azért, mert a szerelem csak megjátszott volt és az amerikaiak így akartak egy ügynököt bejuttatni az Iszlám Államba? A CNN hírtelevízió meg akarta erről kérdezni Danielát, de ő elzárkózott. A családom életével játszom – mondta az az FBI ügynök, aki nőül ment a megfigyelt dzsihádharcoshoz az Iszlám Államban. Mi lett a rapperből lett dzsihádharcossal? Washingtonban a hadügy 2015-ben azt közölte, hogy egy jól irányzott dróncsapás végzett vele valahol az Iszlám Államban. Aztán hónapok múlva kiderült: a dzsihádharcos él és virul, már amennyire ez ma lehetséges az Iszlám Államban, melyet egyre jobban szorongatnak ellenfelei Szíriában és Irakban.

Fotó: Deso Dogg balról / Daily Mail

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez