Újból kitört az ebola Kongóban

Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette a vírus jelenlétét, miután hárman meghaltak.

2014-ben három hónap alatt 49 ember halt meg ebolában a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Most újra felütötte a fejét a vírus az országban. A WHO jelentése szerint hárman haltak meg ebolában a közelmúltban és hat további esetről van tudomásuk. A Közép-afrikai Köztársasággal határos helyszínt nem könnyű megközelíteni és az is nehezíti a vírus megfékezését, hogy az erdős területeken sokan lépnek át egyik országból a másikba. Az Unicef és a WHO szakemberei azonban már a helyszínen vannak, hogy megtegyék a szükséges óvintézkedéseket.

A Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügyi minisztere, Oly Ilunga Kalenga arra figyelmeztetett, hogy a helyzet “nemzetközi jelentőségű”, de egyúttal arra is kérte az embereket, hogy ne pánikoljanak, hiszen az egészségügyi minisztérium mindent elkövet, hogy hatékonyan és gyorsan reagáljon az országban nyolcadik alkalommal felbukkanó járványra.

Az ebola 90%-os halálozási statisztikája és gyors terjedése miatt az egyik legsúlyosabb fertőző betegség. A közelmúlt legnagyobb ebolajárványa 2013-ban tört ki Nyugat-Afrikában – akkor több, mint 11.300-an haltak bele a járványba, több ezer embernél pedig hosszútávú egészségügyi problémákat okozott a vírus.

Szerencsére már létezik védőoltás az ebolajárvány megfékezésére. A The Guardian közlése szerint több, mint 300.000 dózis elérhető jelenleg a klinikailag is bizonyított, magas hatékonyságú vakcinából, amelyet az érintett területen is alkalmazni fognak, hogy megállítsák a vírus terjedését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez