Nappal műtét, este futás – ma már sikeres operációkat végeztek Malawiban a magyar orvosok

Az első műtős nap picit lassan indult. Doktoraink az előre többször egyeztetett időpontban beöltözve és bemosakodva már tűkön ültek, míg a betegek még el sem voltak altatva – jelentette Blantyre-ből a magyar műtős missziót segítő Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) malawi irodavezetője, Szeremley Csaba.

A csapat kétfelé vált. Dr. Piski Zalán Dr. Mike Ahokával egy hatalmas antrochoanalis polipot távolítottak el. Maga a műtét ugyan technikailag nem volt túl bonyolult, de az elváltozás mérete mégis izgalmassá tette a beavatkozást. Zalán folyamatosan tanította Mike-ot az endoszkópos melléküreg-sebészet fortélyaira.

img-20170516-wa0001

Mike egyébként szeptembertől Dr. Gerlinger Imre fül-orr-gégész professzor meghívására a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Afrika Társaság szponzorálásában fél évet Pécsen lesz továbbképzésen.

img-20170516-wa0005
A másik műtőben Dr. Szanyi István, Dr. Polony Gábor, Dr. Forgács Gábor valamint aneszteziológusunk, Dr. Tóth Krisztina dolgoztak.

img-20170516-wa0003

Az első eset egy rendkívül nagy struma eltávolítása volt. A műtét elején – a bizonytalan szövettani lelet miatt – még azt sem lehetett tudni, hogy az elváltozás rosszindulatú volt-e. A bő 3 órás műtét sikeres volt. Az eltávolított daganatot újabb szövettanra küldték orvosaink, hogy kiderüljön: jóindulatú-e vagy pedig további orvosi kezelésre lesz szüksége a betegnek.

img-20170516-wa0006

A napi munka után futással állnak át a pihenő üzemmódra csodás kulisszák között a magyar orvosok, akik a HTCC-házban laknak a misszió idején.

img-20170515-wa0007

 

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez