Manchester: a radikális iszlám így talál utat magának Európába

Katonák járőröznek a stratégiai pontokon Nagy-Britanniában azt követően, hogy Theresa May miniszterelnök kijelentette: újabb terrorakció várható. A terrorelhárító szolgálat meg van győződve arról, hogy a líbiai dzsihádharcos, aki felrobbantotta magát Manchesterben, csak egyszerű közkatonája volt az iszlamista terrorista hálózatnak.

Kilenc embert letartóztattak a manchesteri öngyilkos merénylet miatt. Köztük van a merénylő apja és öccse is. Testvére már egy hónappal korábban tudta, hogy mire készül bátyja, de mégsem jelentette sehol. Az apa úgy nyilatkozott: a fiam ártatlan!
A család életútja jól mutatja, hogy a radikális iszlám hogy talál magának utat Európába. A papa, aki Kadhafi idejében a biztonsági szolgálat embere volt, szembeszállt a diktátorral. Szaúd-Arábiába menekült. Utána olyan szervezettel került kapcsolatba, mely a radikális iszlám nevében akarta megbuktatni Kadhafi elnököt. A család épp azon a címen kapott menedékjogot Nagy-Britanniában, hogy harcolnak a diktátor ellen.
2011-ben Kadhafi megbukott és az iszlamista erők egyre nagyobb befolyásra tettek szert Líbiában. Ahova gyakran visszatért a család. Az öngyilkos merénylő valószínűleg ott kapta a kiképzést. Nem kizárt, hogy járt Szíriában is, ahol az Iszlám Állam központja van. Közvetlenül a merénylet előtt a merénylő Düsseldorfban járt. Ez a radikális iszlám egyik legfőbb központja Németországban. Innen indult az a dzsihádharcos is, aki Berlinben aztán teherautójával belehajtott a tömegbe a karácsonyi vásár idején.
A NATO-csúcs, melyet Brüsszelben tartanak meg ezúttal, először Trump elnök részvételével, szintén foglalkozik a terrorizmussal. Az amerikai elnök korábban felszólította a muzulmán államok vezetőit Szaúd-Arábiában: akadályozzák meg, hogy polgáraik az Iszlám Államot és a többi terrorista szervezetet támogassák. Franciaországban Macron elnök a manchesteri merényletre reagálva kijelentette: válságstábot hoz létre az iszlamista terrorizmus elleni harcra. A cél az Iszlám Állam megsemmisítése. A szükségállapotot pedig november elsejéig meghosszabbítják Franciaországban, mert a manchesteri merénylet megmutatta: bár az Iszlám Állam pozíciói gyengülnek Szíriában és Irakban, de még mindig képes arra, hogy lesújtson Európában.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez