Meghalt az amerikai férfi, akit másfél éves fogság után engedtek haza Észak-Koreából

A 22 éves Otto Wambler kómába esett röviddel azután, hogy 15 éves börtönbüntetésre ítélték Észak-Koreában tavaly márciusban. Nemrég engedték haza a világtól elzárkózó nemzeti kommunista államból – humanitárius okból.

Trump elnök Észak-Koreát tette felelőssé az amerikai diák haláláért. Brutális elnyomó rendszernek nevezte Észak-Koreát, melyet korábban már többször is katonai akcióval fenyegetett meg fegyverkezési programja miatt. Tillerson amerikai külügyminiszter sürgette Észak-Koreát, hogy engedje szabadon azt a három másik amerikai állampolgárt, akit fogva tart. Ketten közülük egy keresztény egyetemen tanítottak Phenjanban. A harmadik egy amerikai-dél-koreai állampolgár pap. Mindhármukat kémkedéssel vádolják, illetve a pap esetében fennáll a hittérítés vádja is. Észak-Koreában ugyanis tilos a vallás gyakorlása.

Mi történt Otto Wamblerrel? Az amerikai diák szervezett turistaúton vett részt tavaly, amikor elfogták Észak-Koreában. Azzal vádolták, hogy ellopott egy propagandadokumentumot. Ezért kapott 15 év börtönt. Az ítélet után agyvérzést kapott. A börtönhatóság szerint ezt botulizmus okozta. Ez a ritka sporadikus baktériumkór bénulást eredményezhet. Különösen súlyos ételmérgezésnek számít, mely előfordulhat egyes országokban, ahol nem megfelelőek a higiéniai viszonyok. Az amerikai orvosok szerint a botulizmus nem okozhat ilyen agyvérzést. A szerencsétlen diák agya ugyanis csaknem teljesen megbénult: nem látott és nem tudott kommunikálni a világgal! Az amerikai orvosok szerint a kihallgatása során a fejét súlyos sérülések érték és ez válthatta ki az agyvérzést. Az a turistairoda, melynek utazásán részt vett a szerencsétlen amerikai diák, közölte: többet nem fogadja el USA állampolgárok jelentkezését. Korea-szakértők valószínűnek tartják: azért ítélték el a diákot, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak az Egyesült Államokra.

Az amerikai diákot akkor engedték szabadon, amikor Észak-Koreába érkezett a Féreg. Dennis Rodman kosárlabdázó az ifjú diktátor barátjának mondja magát. Ugyanakkor szerepelt abban a valóságshow-ban, melyet Donald Trump vezetett még a választási kampány előtt. Washington megpróbál igy is nyomást gyakorolni Észak-Koreára. A másik módszer a kínaiak közvetítő szerepének kihasználása. Trump személyesen kérte Hszi Csin-ping elnöktől a közvetítést, és később megköszönte azt. Kína mindenképp szeretné elkerülni a katonai konfliktust a Koreai-félszigeten, ahol már egyszer borzalmasan véres háború folyt (1950-53) és amelyben a kínaiak és az amerikaiak az ellentétes oldalon harcoltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez