Kosárlabda diplomácia – újra Észak-Koreában a Féreg

Szeretnék elérni valamilyen pozitív eredményt – hangsúlyozta az amerikai kosárlabdasztár a pekingi repülőtéren. Dennis Rodman legalább négyszer járt már a világtól elzárkózó nemzeti kommunista államban.

Jó viszonyt ápolt már a jelenlegi diktátor papájával is. Kim Dzsongil is lelkesedett az amerikai kosárlabdáért. Amikor Madeleine Allbright amerikai külügyminiszter 2000-ben Phenjanban járt, akkor egy olyan kosárlabdát hozott ajándékba, melyen ott díszelgett minden idők legnagyobb játékosának, Michael Jordan-nek az aláírása.

A jelenlegi diktátor is nagy barátja a kosárlabdának és személyesen Dennis Rodman-nek. Az amerikai kosárlabdasztár legutóbb 2014-ben járt Észak-Koreában. Akkor Kim Dzsongun születésnapján ő énekelte a Happy Birthday című dalt az ifjú diktátornak. Később szabadon engedtek egy amerikai állampolgárt Észak-Koreában, aki aztán megköszönte Dennis Rodman közbenjárását. Most négy amerikai állampolgárt tartanak fogva Észak-Koreában. Értük megy? – kérdezték a kosárlabdázót. Nem, a célom a kosárlabda diplomácia – hangsúlyozta Dennis Rodman. Ezzel a pingpong diplomáciára utalt, mely a hetvenes években lehetővé tette a világtól akkor elzárkózó kommunista Kína számára a nyitást.

Dennis Rodman joggal képviseli az amerikai kosárlabdát külföldön, hiszen öt bajnoki címet nyert: kettőt a Detroit Pistons csapatával, hármat pedig Michael Jordan legendás együttesével, a Chicago Bulls-szal. Féregnek nevezték, mert olyan alattomosan és hatékonyan védekezett. Amikor Donald Trump valóságshow-t vezetett, akkor Dennis Rodman is szerepelt benne. Most találkozott az USA elnökével? A kérdésre a kosárlabdázó nem válaszolt a pekingi repülőtéren. Csak annyit mondott: olyan eredményre törekszem, mely mindkettőnknek hasznos.

Az USA és Észak-Korea kapcsolata jelenleg a mélyponton. A harcias ifjú diktátor eddig már tíz rakétakísérletet rendelt el. Emiatt az ENSZ BT újabb szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen. Trump katonai akcióval fenyegetőzött. Ilyen körülmények között kezdődik a kosárlabda diplomácia újabb szakasza azzal, hogy Dennis Rodman találkozik “régi barátjával, Kim Dzsongunnal” Észak-Koreában.

Dennis Rodman 2014-es útján – átszállás a pekingi reptéren / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez