A sivatagban hagyták őket az emberkereskedők: 52-en haltak meg Nigerben

Három járműben szállították az embereket, akiket végül a 750 kilométeres út nigeri szakaszán a sivatagban hagytak.

A napokban újabb tragédiával bővült az emberkereskedelem miatti halálesetek listája. Az AFP beszámolója szerint ezúttal az Agadez és Líbia közötti, 750 kilométeres úton 70 ember élete került veszélybe, amikor 3 teherautóban a Szahara szélén hagyták őket az emberkereskedők, víz és élelem nélkül. A 70 emberből csak 24-et sikerült megmenteni, a többiek életüket vesztették a hőségben.

Ezen az útvonalon már korábban is történtek hasonló esetek: június elején 44 migráns halt szomjan a sivatagban, amikor az egyik jármű lerobbant. A körülbelül 2-3 napos út nagy része a sivatagon át vezet és általában csak tankolni állnak meg a menekültekkel telezsúfolt teherautók. Ha azonban kifogy az üzemanyag vagy elromlik a jármű, a sofőrök hátrahagyják az embereket.

Niger kormánya korábban már betiltotta az emberkereskedelmet, de annak ellenére, hogy 30 év börtönnel és 51.000 dollár pénzbírsággal sújtják azt, akit migránsok és menekültek szállításán kapnak, rengetegen gazdagodnak meg a jobb élet reményében útnak induló emberek sorsából. Több tízezer embert csempésznek át évente Nigerből Líbiába, ahonnan aztán hajókkal indulnak meg a tömegek, hogy a tengeren keresztül elérjék Olaszország partjait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez