Szigorú öltözködési szabályok közszolgáknak – tilos szexinek lenni az irodában

Azok, akik nem tartják be a szabályokat, súlyos büntetésre számíthatnak Ugandában.

Az ugandai kormány körlevélben értesítette a közalkalmazottakat arról, hogy milyen ruhában jelenhetnek meg a munkahelyükön. A nők számára előírták, hogy még véletlenül sem vehetnek fel olyan ruhát, amely átlátszó vagy kiemeli a dekoltázsukat. A lábukat sem mutogathatják, csak térd alá érő szoknyát viselhetnek, emellett 3 cm-nél hosszabb sem lehet a körmük, amit nem festhetnek. A műköröm pedig szigorúan tilos. A sminknek és frizurának nagyon egyszerűnek, visszafogottnak kell lennie.

A szigorú eláírások azonban a férfiakat sem kímélik. Nekik tilos olyan nadrágot felvenni, ami feszes. Emellett kötelező a hosszú újjú ing, a nyakkendő és a zakó. Cipők terén csak is az egyszerű klasszikusokat választhatják. A hajuk pedig nem lehet hosszú és mindig jól fésültnek kell lenniük.

Az emberi errőforrásért felelős ugyandai államtitkár azzal magyarázta az új öltözködési szabályok bevezetését, hogy korábban többen is panaszkodtak a közhivatalokban dolgozó nők kinézetére. Legtöbben azt rótták fel, hogy az irodában dolgozó nők jelentős része túlságosan is sokat mutat magából, ami szerintük felháborító. Az államtitkár hozzátette, hogy a szabályszegőket először figyelmeztetésben fogják részesíteni, de ha ez nem használ, akkor fegyelmi bizottság elé állítják őket, amely dönt a büntetés kiszabásáról.

A BBC helyi tudósítója viszont azt közölte, hogy az új rendeletet ezidáig nagyon kevesen tartják be, sőt: mintha sokan nem is vennének róla tudomást.

Ugandában egyébként pár éve a miniszoknyát is betiltották, a melegeket pedig halálbüntettéssel akarták súlytani.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez