Harc Gambiáért, Kína és Franciaország szemtől szembe áll egymással

A tét egy stratégiai fontosságú tengeri kikötő felújítására, bővítésére és modernizálására kiírt pályázat elnyerése. Ezért mind két ország teljes erőbedobással nyomul az apró nyugat-afrikai országban, ahol új szelek fújnak azóta, hogy véget ért Yahya Jammeh elnök több mint 20 éves uralkodása.

A kínaiak és a franciák a legesélyesebbek arra, hogy végrehajtsák a szükséges fejlesztéseket az ország egyetlen tengeri kikötőjén, amely a fővárosban, Banjulban található. A kínai állami tulajdonú CCC (China Communications Construction Company) már meg is tette az ajánlatát, 140 millió dollárból varázsolná újjá a kikötőt. A versenybe  a francia Boll.Pa (Bollere Group) is beszállt, de azt nem tudni pontosan, hogy ez a csoport mennyi pénzből hajtaná végre a beruházást. A Reuters  információ szerint a francia cég többszáz millió dolláros ajánlatott tett, emellett nemrég egy üzletemberekből és befektetőkből álló küldöttség is ellátogatott az országba, hogy kereskedelmi és gazdasági kérdésekről tárgyaljon. Ezt egyébként a kínaiak is meglépték egy hete.

Gambia gazdaságának hatalmas lökést adna az elavult, gyakorlatilag használhatatlan kikötő rendbetétele. Elhelyezkedésének köszönhetően ugyanis stratégiai jelentőséggel bírna a nemzetközi tengeri áruforgalomban, különösen az Atlanti-óceánon közlekedő teherhajók számára.  Szakértők pedig úgy látják, hogy a beruházás megvalósítása esetén a banjuli kikitő komoly vetélytársa lenne szenegáli Dakar kikitőjének.

A tervek szerint a Banjul kikitőt 30-36 hónap alatt lehetne felújítani és működésbe helyezni. Hosszú évtizedek után ez lehetne a legnagyobb és egyben a leghasznosabb beruházás az országban, melynek fő exportcikkei a földimogyoró és a kesudió, amire egyébként a kínaiak már rég szemet vetettek. Gambia egyébként olyannyira alulfejlett, hogy az országot kettéválasztó 1120 km hosszú Gambia-folyó mentén egyetlen egy híd sincs, ami jelentősen megnehezíti a belföldi áruk és az emberek mozgását. Nem véletlen, hogy az ENSZ Emberi Fejlettségi Index rangsorában Gambia a 173. helyet foglalja el a 189-ből. Még Haiti is megelőzi a nyugat-afrikai országot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez