Általános sztrájk két halottal Venezuelában

Ne legyen alkotmányozó nemzetgyűlés! Maduro elnök mondjon le! – követeli az ellenzék, amely általános sztrájkot szervezett Venezuelában. Nicolas Maduro elnök július 30-ra választásokat írt ki.

Ennek alapján  új alkotmányozó nemzetgyűlés jönne létre. Az új alkotmány szinte korlátlan hatalmat adna a baloldali populista elnöknek. Az ellenzék, melyet támogat a Gyáriparosok Szövetsége és az Egyesült Államok is, mindent megtesz, hogy megakadályozza az államfő hatalmának kiterjesztését. Ezért a sztrájkokon kívül tüntetéseket is szerveznek, ezeken halt meg két fiatalember – tisztázatlan körülmények között. Az ellenzék vezére, Freddy Guevara parlamenti alelnök szerint a lakosság 85%-a őket támogatja. Maduro elnök szerint viszont csak a kisebbség áll mögöttük. Ha nem így lenne, akkor miért félnek a választástól?

Venezuelában a gazdasági helyzet katasztrofális azt követően, hogy az olaj ára a világpiacon jelentős mértékben csökkent. Korábban Chávez elnök (1999-2013) az olajbevételekből finanszírozott egy szocialista kísérletet, amely a szegény néprétegek körében népszerű volt. Ma is ők a rendszer fő támogatói. Közben viszont az állam csődközeli állapotba került és nem képes finanszírozni a szociális juttatásokat. Áruhiány van olyannyira, hogy életmentő gyógyszerekből sincs elég Venezuelában. A hatalom egyelőre kézben tartja a helyzetet: 173 kormányellenes tüntetőt letartóztattak. Az ellenzék viszont közölte: nem áll le, mert mindenképp meg akarja akadályozni, hogy a baloldali populista elnök szinte teljhatalmat kapjon Venezuelában.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez