Véget ér a borháború Franciaország és Spanyolország között?

Dühös francia gazdák rendszeresen támadják a spanyol borszállítmányokat Languedoc-Rousillon tartományban. Franciaországnak ezen a déli vidékén különösen érzik az olcsó spanyol konkurencia veszélyét.

Tavaly ásták ki a csatabárdot a Pireneusok északi oldalán, ahol a római idők óta termesztenek szőlőt és ahol a bor a régió talán legfőbb szimbólumának számít. Csakhogy a szegényebb hazai fogyasztók és a kispénzű turisták előszeretettel kóstolgatják a spanyol borokat, melyek talán kevésbé híresek, viszont olcsóbbak.

Ennek a háborúnak kívánnak véget vetni Párizsban és Madridban egyaránt. A két állam mezőgazdasági miniszterei a francia fővárosban úgy döntöttek: borbizottságot hoznak létre, melyben minden érintett fél szerepet kap. A minta a zöldség-gyümölcs bizottság, mely több mint húsz éve működik, hogy egyeztesse a francia és a spanyol gazdák érdekeit. Korábban José Bové, a termelők szakmai szövetségének vezére rendszeresen szervezte az akciókat a spanyol paradicsom és más zöldségek és gyümölcsök ellen Franciaországban.

Két albizottság egyezteti az érdekeket: az egyik az árakkal foglalkozik, a másik a szabályozással. A francia-spanyol borbizottság első ülése Párizsban tulajdonképp csak jelezte: mindkét kormány fontosnak tartja, hogy a gazdák elássák a csatabárdot. Madridban a francia-spanyol borbizottság következő ülésén már valamilyen eredményt is fel kell mutatni ahhoz, hogy a dühös francia gazdák ne támadják meg a spanyol borszállítmányokat a Pireneusoktól északra.

Fotó: pince Corneilla-la-Rivière-ben / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez