Politikai válság Pakisztánban a korrupció miatt elítélt kormányfő lemondása után

Sok katonát és rendőrt vezényeltek ki az utcára Pakisztán fővárosában, ahol Navaz Sarif miniszterelnök tudomásul vette a a Legfelső Bíróság döntését és távozott tisztségéből.

A Panama-papírok leplezték le azt, amit a helyi sajtó már többször is megírt: a miniszterelnök és családja korrupciós pénzeken gazdagodott meg, melyeket offshore számlákon tartottak a gyerekek nevén. A kormányfő lányát és vejét emiatt külön is vádolják Pakisztánban, ahol eddig még egyetlen miniszterelnök sem tudta kitölteni a kormányfői periódust. Pakisztánnak a függetlenség kikiáltása óta 18 miniszterelnöke volt és mindegyik idő előtt távozott.

Navaz Sarif háromszor is volt miniszterelnök, tehát valóságos veterán Pakisztán politikai életében. Először 1990 és 1993 között töltötte be a kormányfői tisztséget, majd pedig 1997 és 1999 között. Ekkor vértelen puccsal távolították el tisztéből. Most majdnem kitöltötte az idejét, hiszen a mandátuma jövőre jár le. Utódát a kormánypárt választja meg és a jövő évi választásokig lesz hatalmon. A kormánypárt egyik legtekintélyesebb  vezére nem más, mint a kormányfő testvére, aki a legnépesebb állam, Pandzsáb főminisztere.

Pakisztán atomhatalom, mely stratégiai helyen fekszik: itt keresztezik egymást a nagyhatalmak érdekei. Jelenleg Pakisztán az USA és Kína szövetségese és ősellenségnek tekinti Indiát, mely Oroszország támogatására számíthat. A szomszédos Afganisztánban évtizedek óta polgárháború dúl, melyben fontos szerepet játszanak a tálibok. Őket annak idején a pakisztáni hadsereg hírszerző szolgálata képezte ki, méghozzá az USA kérésére.

Amikor Afganisztán szovjet megszállás alatt állt, akkor a tálibok az USA támogatásával jelentős szerepet játszottak a szovjetbarát erők bukásában. Később viszont hatalomra kerülve szembefordultak az Egyesült Államokkal. Oszáma bin Láden és az Al-Kaida Afganisztánban tervelte ki a 2001 szeptember 11-i merényletsorozatot. Amikor Amerika visszavágott, akkor Oszáma bin Láden Pakisztánba menekült. Ott éldegélt háborítatlanul mindaddig, amíg amerikai kommandósok meg nem ölték 2011-ben.

Minthogy az amerikaiak “elfelejtettek” erről szólni, ezért a két állam kapcsolata azóta kissé feszültebb. Az USA viszont javította a kapcsolatait Indiával és erre buzdította Pakisztánt is. Az olvadás meg is indult: Navaz Sarif tárgyalt Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. Az utódának mindenképp megoldásokat kell találnia a nehéz helyzetben, hiszen a csaknem 180 milliós Pakisztán stagnál, miközben vetélytársa, India gőzerővel tör előre és a világ harmadik nagyhatalma akar lenni Kína és az USA mögött.

Fotó: Iszlámábád / Pakistan Source

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez