Tunézia bezárta a kiskaput a nemi erőszakot elkövetők előtt

Nagyon fontos törvényt hoztak meg a nők érdekében Tunéziában. A jogszabály nemcsak védelmet, de igazságot is szolgáltat számukra.

Az új törvény elfogadásával gyakorlatilag bezárult az a kiskapu a nemi erőszak elkövetői előtt Tunéziában, amelyel korábban megúszhatták a felelőségre vonásukat. A szerdán elfogadott és életbe léptetett törvény ugyanis automatikusan hatályon kívül helyezte azt az ősrégi cikkelyt a törvénykönyvben, amely felmentette az elkövetőt a felelősségre vonástól, ha feleségül vette áldozatát. Sajnos ez a lehetőség bevett szokás számos közel-keleti országban és a tágabb értelemben vett iszlám világban, ahol nem egyszer fordult már elő, hogy az elkövetőket következmények nélkül futni hagyták.

Emberi jogi szervezetek üdvözölték az új tunéziai törvényt. A Human Rights Watch női ügyekkel foglalkozó közel-keleti kutatója, Rothan Begum úgy véli, hogy Tunézia a mostani intézkedéssel üzenetet küldött az egész régiónak. Szerinte az eddigi törvény a múlt egy maradványa volt, amit a Közel-Keletnek és Észak-Afrikának már jó ideje a háta mögött kellett volna hagynia.

Jordániában egyébként hamarosan a parlament elé viszik egy hasonló törvény megszavazását. Bahrein és Libanon is ilyen jogszabály bevezetését helyezte kilátásba. Libanonban egyébként áprilisban ember jogi aktivisták országszerte komoly kampányt is folytattak, hogy felhívják a figyelmet erre a súlyos problémára.

Tunézia azonban nem az első arab ország, ahol már megtették ezt a lépést a nők védelme érdekében. Egyiptom még 1999-ben törölte el a régimódi törvényt, Marokkó pedig 2014-ben járt el hasonlóképpen, miután egy 16 éves lány öngyilkosságot követett el, egy 15 éves lány pedig öngyilkosságot kísérelt meg, amiért kényszerből össze kellett házasodnia az őt megerőszakoló férfival.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez