Amerikai rakéták Észtországnak?

Erről tárgyalt Mike Pence amerikai alelnök Tallinnban. Egyértelmű ígéret nem hangzott el – mondta a tárgyalások után Juri Ratas észt miniszterelnök. Észtország és a másik két balti állam azt szeretné, ha az USA Patriot rakétákat telepíteni területükre.

Ezek a Patriot rakéták ugyanis le tudnák lőni a támadó orosz gépeket és rakétákat. Moszkva tiltakozik a rakétarendszer telepítése ellen, hiszen az nagyon közel lenne Oroszország második legnagyobb városához, Szentpétervárhoz. A balti államok, melyek nemrég még a Szovjetunió részét képezték, attól tartanak, hogy Moszkva vissza kívánja állítani a régebbi helyzetet.

Mike Pence alelnök hétfőn találkozik a három balti állam vezetőivel Tallinnban. Nemrég Trump elnök Varsóban részt vett a közép és kelet-európai államok vezetőinek csúcsértekezletén. Trump megnyugtatta a résztvevőket: a NATO-tagállamok számíthatnak az USA védelmére! A NATO vegyes zászlóaljakat állomásoztat a három balti állam területén, hogy így jelezze: a kis NATO-országok számíthatnak az egész katonai szövetség támogatására, ha Oroszország erőszakosan lépne fel velük szemben.

Moszkva cáfolja, hogy erőszakosan vissza kívánja foglalni korábbi régi területeit. Azzal vádolja Amerikát, hogy be akarja keríteni Oroszországot. Moszkva és Washington kapcsolata jelenleg a mélyponton: az amerikai kongresszus újabb szankciókat hozott Oroszországgal szemben. Válaszul Putyin elnök amerikai diplomatákat utasított ki. Ebben a légkörben tájékoztatja a balti államok vezetőit az USA Oroszország- politikájáról Mike Pence alelnök Tallinnban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez