Meghalt az amerikai katona, aki 1962-ben dezertált Észak-Koreába

James Joseph Dresnok több mint fél évszázadig élt a világtól elzárkózó kommunista államban. Még tavaly novemberben hunyt el, de a fiai csak most közölték ezt egy Phenjan-barát weboldalon.

Maroknyi amerikai katona szökött Észak-Koreába a hidegháború éveiben. James Joseph Dresnok egy dél-koreai bázison szolgált, de ott forró lett a talaj a lába alatt. Gondok voltak a házasságával és hadbíróság elé készültek állítani útlevélhamisítás miatt – írja a New York Times. Ekkor döntött úgy, hogy a fegyverekkel tömött demilitarizált övezeten keresztük Északra szökik. Minden valószínűség szerint ő volt az utolsó, még életben lévő disszidens amerikai katona Észak-Koreában.

2006-ban dokumentumfilm is készült róla, Crossing the Line címmel. “Torkig voltam a gyermekkorommal, a házasságommal, az élettel a seregben, mindennel” – mesélte ebben. “Kész voltam. Egy hely maradt, ahova mehettem. Átléptem a határt, hogy új életet kezdjek.”

Az Észak-Koreába szökött amerikai katonák hatalmas propagandaértékkel bírtak Phenjan számára. Nem volt ez másként a richmondi (Virginia állam) Dresnok közlegénnyel sem. Magazinok címlapjain szerepelt, és ódákat zengett az észak-koreai életformáról azokban a rádióadásokban, melyek célközönsége az amerikai hadsereg volt odaát, Délen.

Később ő játszotta az amerikai gonosztevőt a belső használatra készült északi propagandafilmekben. Egyfajta celeb lett. Azt mondta az említett dokumentumfilm készítőinek, hogy akkor sem hagyná ott Észak-Koreát, ha egymilliárd dollárt kínálnának neki aranytálcán.

Élete utolsó napjáig élvezte a párt áldását és szeretetét – mondta az egyik fia a Minjok Tongshin weboldalra feltöltött interjúban. Joseph Dresnok gyermekei ma a harmincas éveikben járnak és persze ők is Észak-Koreában élnek. A koreai nyelven készült beszélgetéshez mindketten katonai uniformist öltöttek és magasztalták az ország totalitárius kormányát.

Egy 2014-es emberi jogi ENSZ-jelentés szerint a Dresnok fiúk édesanyja egy román nő volt – Doina Bumbeát 1978-ban édesgették Észak-Koreába, ahol 19 évvel később rákban meghalt. Édesapjuk ekkor újranősült és újabb fia született.

Az említett jelentésben egyébként arról is szó esik, hogy az Európából, a Közel-Keletről és Ázsiából elrabolt nőket külföldi férfiakhoz kényszerítették hozzá Észak-Koreában, mégpedig azért, hogy megakadályozzák a vegyesházasságokat, melyek eredményeképp kevert fajú gyermekeket szülnének az észak-koreai nők – írja a New York Times.

2004-ben egy másik dezertőr, Charles Robert Jenkins hadnagy, aki 1965-ben szökött Északra, engedélyt kapott az ország elhagyására két lányával együtt, hogy csatlakozhassanak már korábban kiengedett japán feleségéhez. Az akkor 64 éves férfit hadbíróság elé állították dezertálásért, lefokozták, majd leszerelték és 30 nap elzárásra ítélték. Most családjával együtt egy kis japán szigeten él. Egy interjúban említést tett James Joseph Dresnokról is: azt mondta, állandóan alázta és gyakran verte őt.

A román édesanya és az egyik Dresnok fiú
A román édesanya és az egyik Dresnok fiú

 

A Dresnok fiúknak már saját gyermekeik vannak Észak-Koreában. Akárcsak apjuk, ők is gyakran szerepelnek filmekben. A mostani feszültségről Washington és Phenjan között a második generációs észak-koreai fivérek egyike azt mondta az interjúban: azt ajánlja az amerikaiaknak, gondolják meg kétszer, mielőtt ujjat húznának Észak-Koreával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez