Új atombombát teszteltek az Egyesült Államokban

Töltet nélküli bombát dobtak le a sivatagban – a valaha készült egyik legveszélyesebb, B61-12 gravitációs bombát tesztelték.

Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hivatala ( NNSA ) által kiadott közlemény szerint augusztus 8-án sikeres atombomba-kísérletet hajtottak végre Nevada államban: egy F-15-ös vadászrepülőgép egy töltet nélküli B61-12-es gravitációs bombát dobott le a sivatag felett, a Tonopah Test Range területén. A hivatalos információk szerint a kísérlet célja nem a nukleáris, hanem a repülési funkciók tesztelése volt – idén már másodjára. Márciusban ugyanis már volt egy kísérlet a már említett helyszínen. Az egytrillió dolláros fejlesztésű B61-12-es gravitációs bomba ereje 50 kilotonna TNT-vel egyenértékű. Az Egyesült Államokban a tervek szerint ezek az új modellek váltják majd fel a régi B61-eseket a nukleáris arzenálban.

Fotó: Twitter – FrankKlotzNNSA

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Horváth Zsolt

    A tényszerűség kedvéért: a valaha gyártott legnagyobb erejű nukleáris fegyver az 1962-ben felrobbantott Cár-bomba volt (Oroszország) melynek ereje 57 megatonna (57 millió tonna) TNT robbanóanyag erejének felelt meg. Ehhez képest az 50 kilotonna (50 ezer tonna) csak az ezredrésze.
    A kisebb, ma is hadrendben lévő nukleáris fegyverek 100 KT- 1000 KT közöttiek 0.1-1 MT illetve nem ritka az 5-10-20 Megatonnás hidrogénbomba sem. Példának okáért az orosz Satan-II nato kódra keresztelt atomfegyver 10-15 db robbanófejet képes szállítani, melyek ereje 10-15 MT (tehát 10 szer 15 MT vagy 15 ször 10 MT)

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez