Fekete füst Oroszország San Franciscó-i főkonzulátusa felett

Kihívták a tűzoltókat San Franciscóban, mert a környék lakói tömény fekete füstöt láttak gomolyogni a főkonzulátus épülete felett. Az amerikai hatóságok elrendelték a képviselet bezárását és az orosz diplomaták elégetnek minden dokumentumot.

Ezt állapították meg a tűzoltók, akik elvonultak a helyszínről San Franciscóban. A helyi sajtó azon élcelődik, hogy Trump szerelmes levelei Vlagyimir Putyinhoz az elégetett dokumentumok között vannak-e? Washingtonban vizsgálat folyik Trump orosz kapcsolatairól.

Közben Lavrov orosz külügyminiszter újra megerősítette: párbeszédre törekszenek az Egyesült Államokkal, de nem hagyják figyelmen kívül, hogy Washington jobban kedveli a szóló breakdance-t mint a tangót, amelyhez partner is kell. Az orosz diplomácia vezetője a külügyi akadémia évnyitóján mondott beszédet Moszkvában. Közölte: Oroszország válaszolni fog arra az újabb szankcióra, hogy az USA bezáratta San Franciscó-i konzulátusát. Az amerikaiak csak az utolsó pillanatban tájékoztattak bennünket erről – fejezte ki neheztelését a veterán orosz diplomata. Mivel indokolta Washington az újabb oroszellenes szankciót?

Azzal, hogy korábban Oroszország 455 főben limitálta az amerikai diplomáciai képviseletek létszámát. Emiatt az USA átmenetileg fel is függesztette a vízumok kiadását Oroszországban. Ezenkívül közölte: a jövőben csakis Moszkvában ad ki vízumukat. Ez súlyos csapás a hatalmas területű Oroszországban, ahol korábban Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Vlagyivosztokban is lehetett amerikai vízumért folyamodni.

Ez a kis diplomáciai háborúskodás amiatt alakult ki Washington és Moszkva között, mert az Egyesült Államokban a kémelhárítás megállapította: orosz hackerek beavatkoztak az amerikai választási harcba 2016-ban, méghozzá Donald Trump oldalán. Washingtonban most is vizsgálat folyik, hogy megállapítsák: milyen volt Trump kampánycsapatának a kapcsolata a washingtoni orosz nagykövetséggel? Hillary Clinton, a vesztes, azt állította: az orosz beavatkozás döntő szerepet játszott abban, hogy 2016-ban Donald Trump nyerte az elnökválasztást az Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez