Belebukik-e a régi-új korrupciós vádba Dél-Afrika elnöke ?

4,2 milliárd eurós fegyverüzletről van szó, mely után a vád szerint szép csúszópénzt kapott Jacob Zuma. Aki ma Dél-Afrika elnöke, de az óriási fegyverüzlet idején, 1999-ben még csak alelnök volt.

Zuma pénzügyi tanácsadója azt mondta a francia Thales cégnek, hogy tiétek az üzlet, ha minket jól megfizettek! Az üzlet létre is jött, a pénzügyi tanácsadót, Schabir Shaikot 15 éves fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. Zuma alelnököt leváltották és 783 korrupciós ügyben indult ellene eljárás. Csakhogy közben Jacob Zuma Dél-Afrika elnöke lett és az ügyészség buzgalma alábbhagyott. Az ellenzék azonban nem nyugodott és most lehet, hogy célhoz is ér.

A Legfelső Bíróság két napon keresztül újra megvizsgálja a szövevényes korrupciós ügyet. És nemcsak azt. Hogyan próbálta meg Zuma befolyásolni az elmúlt években az igazságszolgáltatást? Az ügyészség telefonos lehallgatások tucatjaival kívánja bizonyítani: Zuma elnök megfélemlítette azokat a bírókat, akiknek az ő ügyében dönteniük kellett! Ha a Legfelsőbb Bíróság Zuma elnök ellen dönt, akkor megindulhat az eljárás az államfő leváltására. Mandátuma 2019-ig szól és ezt szeretné az elnöki székben és nem egy börtöncellában eltölteni. Ezért exnejét, Nkosazana Dlamini-Zumát jelölte a kormányzó párt, az ANC élére. Ha exfelesége megszerzi ezt a posztot, akkor jó esélye lesz arra, hogy ő legyen Dél-Afrika első elnökasszonya – aki aztán megkegyelmezhet a férjének, ha elítélik Jacob Zumát a korrupciós ügyben.

Versenyfutás folyik az idővel: a kormánypárt új elnökét decemberben választják meg. De vajon bizalmat kap-e Zuma elnök exneje, ha az államfőt a Legfelsőbb Bíróság elmarasztalja a kínos korrupciós ügyben?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez