Csendes forradalom Tunéziában: a nők már nem muzulmán férfihoz is hozzámehetnek

Ha egy nő nem muzulmán férfihoz akart feleségül menni, akkor a házassága csak akkor vált érvényessé, ha a férfi áttért az iszlámra. 1973-ban egy rendeletben döntött erről az akkori kormány a Koránra hivatkozva és megkeserítve sok tunéziai család életét.

A jogvédő szervezetek kampányt indítottak ennek a rendeletnek a visszavonása érdekében. Az itteni nők napja alkalmából az államfő bejelentette, hogy lépni fog. A döntés megtörtént: ezentúl muzulmán nő akadálytalanul választhat nem muzulmán házastársat!

És mi lesz az örökösödéssel? – tették fel a kérdést a nők jogaiért küzdő szervezetek. Tunéziában ugyanis érvényben van a Koránnak az az előírása, hogy a nők csak fele akkora örökségre számíthatnak, mint a férfiak. Erről az államfő azt mondta: kétségkívül az egyenjogúság felé tartunk ezen a téren is. Konkrét ígéretet nem tett. Tunézia a legnyitottabb muzulmán állam, de az iszlamista erőknek jelentős befolyásuk van az országban. Ezért a kormányzat is csak lassan haladhat előre a jogi reformok ügyében, de most megtett egy fontos lépést, amikor visszavonta azt a rendeletet, mely megtiltotta muzulmán nőnek, hogy “hitetlen” férjet válasszon magának.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez