Életfogytiglan elnök – zavargások Ugandában

Utcai zavargásoktól, egyetemi diákok menetelésétől és ellenzéki politikusok támadó nyilatkozataitól volt hangos Uganda az elmúlt napokban. A kampalai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központban (HTCC) mindenki biztonságban van – jelentette tudósítónk a helyszínről.

Az ugandai parlament elé terjesztették, majd még aznap megszavazták az alkotmánymódosítást arról, hogy többé nem korlátozzák 75 évre a mindenkori elnök maximális életkorát. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy a 31 éve Ugandát vezető Yoweri Kaguta Museveni  2021 után újabb államfői mandátumot szerezzen és a zimbabwei Mugabe elnök mintájára akár élete végéig hatalmon maradhasson.

A parlamenti szavazást kiemelkedő nemzetközi figyelem és komoly biztonsági előkészületek kísérték. Katonai és rendőri alakulatok gyűrűjében érkeztek a parlamenti képviselők, akiket a média munkatársai és elégedetlenségüknek hangot adó ellenzéki tüntetők vártak. Több helyről jelentettek rendbontást az országból, a városközpontokban rendőrökre támadtak és gyújtogattak is a felbőszült helyiek.

img-20170922-wa0000

Az afrikai választási káoszban edződött biztonsági szolgálatok – a nagyobb szerveződéseket és az erőszak elharapózását megelőzendő – letartóztattak több ellenzéki vezetőt és utcai hangadót, többek között Elias Lukwagót, Kampala hivatalos polgármesterét is. Hasonlóan járt a Makerere egyetem néhány felvonuló és erőszakosan tilatakozó diákja is.

Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, ma pedig már teljes nyugalomban folyik tovább az élet a fővárosban és vidéken is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez