Új pártot alapít Frauke Petry, aki kilépett a szélsőjobboldali AfD-ből?

Frauke Petry névlegesen még mindig a választásokon jól szerepelt szélsőjobb párt társelnöke, de valódi hatalmát a pártban már az áprilisi pártkongresszuson elveszítette. Olyan csapat került hatalomra az Alternative für Deutschland pártban, mely nem szégyell együttműködni neonáci erőkkel és migránsügyben “vadászni kíván” Angela Merkel kancellárra. Frauke Petry a konstruktív ellenzék híve volt és maradt.

Frauke Petry hétfőn már közölte: nem lép be a párt 94 tagú parlamenti frakciójába. Miközben az AfD parlamenti frakciója Berlinben ülésezett, Frauke Petry szűkebb pátriájában, Drezdában bejelentette: kilép a pártból és annak szászországi frakciójából is. Férje, Marcus Pretzell, aki az AfD fontos vezetője volt eddig a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, szintén elhagyja a pártot. Az az irány, melyet a pártvezetés követ, egyáltalán nem tölt el optimizmussal a jövőt illetően – nyilatkozta a Die Weltnek.

Alexander Gauland pártvezér szerint meglepetés Frauke Petry döntése, de nem hiszi, hogy sokan követnék a példát és emiatt pártszakadás jönne létre. 30 képviselő kell egy frakció megalakításához a Bundestagban és Berlinben nem tartják valószínűnek, hogy ennyit össze tudna hozni Frauke Petry. Úgyhogy az Alternative für Deutschland egykori vezetője valószínűleg független képviselőként folytatja a Bundestagban, ahol egykori párttársai “le akarják vadászni” Angela Merkel kancellárt, akit elsősorban migránspolitikája miatt bírálnak Németországban. De sokan azt is elképzelhetőnek tartják Németországban, hogy férjével együtt új pártot alapít a képviselőnő.

Fotó: Frauke Petry az AfD választási plakátján / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez