Pénzügyi világválságot okozhat-e a Deutsche Bank 14 milliárd dolláros bírsága?

Ezt kérdezik kissé szorongva a londoni Cityben, ahol a nehéz helyzetbe került német óriásnak 11.200 alkalmazottja van.

A Deutsche Bankot a 2008-as nagy pénzügyi válságban játszott szerepéért 14 milliárd dolláros büntetésre ítélte egy amerikai bíróság a washingtoni igazságügyi minisztérium feljelentése alapján. Ezt a hatalmas összeget a bank ha akarná, sem tudná kifizetni. Igaz, hogy az összeg felét félretették, de hát a maradék sem kevés. Azt a német kormánytól várják. Merkel kancellár viszont állítólag már nyáron megmondta John Cryannek, a német bank brit főnökének: ne számítsanak állami támogatásra! Közben viszont a Deutsche Bank hatalmas veszteséget hozott össze, és a részvényeinek az értéke a felére csökkent! Nincs egyedül a német bankszektorban komoly gondjaival. A másik óriás, a Commerzbank nemrég 8.000 munkahely felszámolását jelentette be, hogy javítson a mérlegén.
A Deutsche Bank persze kérhetne pénzt az Európai Központi Banktól is. Csakhogy a német kormány ezt mindenképp ellenzi. Miért? Egyrészt mert a görögök esetében is elutasítottak minden enyhítést, holott minden szakértő tudja: Görögország nem képes visszafizetni az adósságait. Csakhogy Görögország mögött ott rejtőzködik Olaszország – a maga sokkal nagyobb méreteivel és problémáival! Az olasz bankszektor állapota katasztrofális. A bankok tele vannak rossz hitelekkel. Szakértők ezeknek a rossz hiteleknek az értékét 350 milliárd euróra becsülik! Ha a Deutsche Bank mentőövet kap Frankfurtból, az Európai Központi Banktól, akkor Matteo Renzi olasz miniszterelnök is benyújtja a számlát. Ha viszont nincs mentőöv, akkor a nagy múltú német bank éppúgy az ebek harmincadjára juthat, mint a Lehman Brothers. A pénzintézetet hagyta bebukni a Bush kormányzat, és ez indította meg a nagy pénzügyi válságot, mely világméretűvé vált 2008-ban.
A válság rémét felidézte már Hangcsouban is a házigazda. Hszi Csinping elnök is elképzelhetőnek nevezte egy újabb pénzügyi válság kirobbanását, mely az egész globális gazdaságot fenyegetheti. A Deutsche Bank egyelőre fellebbez a kolosszális, 14 milliárd dolláros bírság ellen. Ha azt nem enyhítik, akkor Németország egykor legnagyobb bankja életveszélybe kerülhet és ez megrázhatja az egész Európai Uniót, sőt a globális pénzügyi rendszert is – írja a Daily Mail tudósítója a londoni Cityből.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez