Tanulmányok Afrikáról – könyvbemutató

Megjelent a Magyar Afrika Társaság által működtetett Magyar Afrika Tudástár könyvsorozatának (a Mundus Novus Könyvek Kft. gondozásában megjelenő AHU MATT Könyvek – Hagyományos Kultúrák a Modern Afrikában) nyolc új kötete. Este mutatták be őket a Makadám Mérnöki Klubban.

Így a néhány napja a nyomdából megérkezett Afrikakutatás Magyarországon első kötetét (A 70 éves Biernaczky Szilárd Afrika Barátság-Kötete) is, amelyben 50 dolgozat kapott helyet, zömmel magyar, néhány esetben külföldi szerzők tollából. A tanulmánygyűjtemény, amely a Szerencsejáték Zrt. támogatásával jelenhetett meg nyomtatásban, méltán képviseli a tegnapi és mai hazai afrikanisztikát, de folyosókat nyit a nemzetközi tudományosság irányában is.

A bemutatón résztvevő szerzők.
A bemutatón résztvevő szerzők.

Így például dolgozatot küldött az ünnepi kötetbe többek között a februárban 88 évesen elhunyt világhírű történész antropológus, Jan Vansina professzor, a „szóbeli történelemkutatás tudós megteremtője” is.

3

 

A Magyar Afrika Tudás elektronikus könyvtárban október végén már 2065 tétel volt, körülbelül 300 könyv és 1700-nál több tanulmány és dokumentum. Az ezt bemutató kötetet 24 méltató írással és teljes bibliográfiával nyomtatásban is kiadták az AHU elnöke, Balogh Sándor jóvoltából.

Nyakas Szilárd, a bemutató moderátora.
Nyakas Szilárd, a bemutató moderátora.

 

A további hat kötetet, mivel azok csak elektronikusan jelentek meg eddig, képernyő segítségével ismertették. A bemutató résztvevői – a szerzők, az AHU tagjai, az érdeklődők, a sajtó képviselői – elismeréssel szóltak a sorozatot működtető társszerkesztők, B. Wallner Erika és Biernaczky Szilárd nagy szorgalommal és lelkesedéssel végzett, színvonalas és úttörőnek számító szakmai kiadói tevékenységéről.

Bierniczky Szilárd és Raymond Irambo, az AHU főtitkára
Biernaczky Szilárd és Raymond Irambo, az AHU főtitkára

 

A megjelent művek listáján ott van az idejekorán elhunyt Füssi Nagy Gézának, az AHU alapító tagjának Etnokulturális folyamatok Kelet-Afrikában. Összegyűjtött tanulmányok (opus posztumusz) kötete, valamint Ferwagner Péter Ákos: Történelem a Magreb országaiban. Összegyűjtött tanulmányok című munkája,  Pénzes Tímea Ghána ölelésében (több mint utazási könyve) és végül Biernaczky Szilárd: Afrika Magyarországon – Magyarok Afrikáról. Tudománytörténeti vázlatok – 1. kötete.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez