Európai letartóztatási parancs a katalán kormányfő ellen

“Nem menekülök el az igazságszolgáltatás elől, de csak igazi bíróság elé állok, amely nem politikai döntést hoz!” – nyilatkozta Belgiumban Carles Puigdemont, miután hírül vette, hogy a spanyol hatóságok európai letartóztatási parancsot adtak ki ellene és négy minisztere ellen, akik szintén Belgiumban vannak jelenleg.

Belgium igazságügyi minisztere kijelentette, hogy egyelőre tanulmányozzák a spanyol letartóztatási végzést, majd pedig megbíznak egy vizsgálóbírót annak végrehajtásával. A katalán kormány nyolc miniszterét, akik a hazájukban maradtak, már korábban letartóztatták. A vád ellenük ugyanaz, mint Carles Puigdemont ellen: lázadás, szeparatista törekvések és a hatóságok akadályozása a törvények végrehajtásában.

Carles Puigdemont, aki az RTBF-nek nyilatkozott, azt is elmondta: haza akar menni, hogy részt vegyen a választásokon Katalóniában. A madridi kormány december 21-re írta ki a tartományi választásokat. A közvéleménykutatások szerint a függetlenség hívei és ellenfelei nagyjából hasonló arányban vannak Katalóniában. A tartomány függetlenségét egy népszavazás után Carles Puigdemont kormányfő kikiáltotta ugyan, de azt senki nem ismerte el. Jelenleg minden állam Spanyolország részének tekinti Katalóniát. Az Európai Unió többször megerősítette, hogy ebben a kérdésben a spanyol kormány mögött áll. Brüsszel álláspontja szerint ha Katalónia a függetlenség útját választja, akkor ezzel automatikusan kivül helyezi magát az Európai Unión.

Fotó: Carles Puigdemont a lányaival Barcelonában

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez