11 herceget és több tucat minisztert tartóztattak le Szaúd-Arábiaban

Egy korrupciósellenes bizottság rendelte el a széleskörű rendőri akciót, amely példátlan a sivatagi királyság történetében.

A frissen megalakult korrupcióellenes bizottság feje nem más, mint maga a trónörökös: Mohamed bin Szalman. A tisztogatás személycseréket is hozott két fontos katonai alakulat élén: új ember vezeti a Nemzeti Gárdát és a haditengerészetet. A széleskörű tisztogatás célja az, hogy megerősítse a trónörököst, mielőtt átveszi a hatalmat apjától, az idős és beteg Szalman királytól.

Mohamed herceg modern és mérsékelt Szaúd-Arábiát ígér, vagyis olyat, amely végképp belép a 21. századba. Ezért nemrég bejelentette az álomváros létrehozását Szaúd-Arabia északi részén, ahol a tervek szerint a modern technológia játssza majd a főszerepet. Eddig Szaúd-Arábia az olajra alapozta fejlődését, de ennek vége, hiszen a nyersanyag ára tartósan alacsonyan maradt az elmúlt években.

Részben ez is magyarázza a korrupcióellenes bizottság létrehozását és annak brutális fellépését az elit tagjai ellen. A költségvetésben lyukak tátonganak, és ez részben abból fakad, hogy az elit tagjai nemigen tesznek különbséget a családi és az államkassza között. A másik ok, hogy az elit több tagja nyíltan bírálta Mohamed herceg reformterveit. Ez magyarázhatja egykori és jelenlegi miniszterek és hercegek letartóztását.

Dzsiddában, az ország gazdasági fővárosában a hatóságok megakadályozták több magánrepülőgép felszállását. A hírek szerint ily módon kapták el Al Walid bin Talál herceget, aki korábban szókimondóan bírálta a konzervatív királyságot. Miért nem tetszett a reformgondolkodású herceg a trónörökösnek? Mert bírálta Mohamed herceg háborús politikáját Jemenben és diplomáciai háborúját Katar ellen.

Hogy ítéli meg a korrupcióellenes harcot a vahabita vallási tanács? Teljes mértékben kiáll mellette. Twitteren sietett tudatni, hogy maximálisan egyetért azzal, ami történt. Mohamed hercegnek tehát sikerült megszereznie a konzervatív vallási tanács támogatását, pedig reformígéretei arra is vonatkoznak, hogy korlátozni akarja a vallás befolyását Szaúd-Arábia hétköznapi életére. Valamifajta reformdiktatúra van tehát kialakulóban Szaúd-Arábiában, ahol a 32 éves trónörökös 11 herceg és több tucat egykori és mai miniszter letartóztatását rendelte el – korrupció miatt.

Fotó: Mohamed herceg / kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez