Este nyílik a Louvre Abu Dhabiban – videó

Több mint 10 évvel a terv bejelentése után és 5 év késéssel az eredeti időponthoz képest este végre megnyílik Abu Dhabiban a Louvre.

12 nagy kultúrát mutat be a világhírű francia múzeum testvérintézménye az Egyesült Arab Emirátusokban. Jean Nouvel tervezte az épületet. A műkincsek zömét a dúsgazdag emirátus vásárolta meg. Ezeket jórészt be is mutatták három évvel ezelőtt Párizsban, a Louvre-ban. Természetesen a franciák is hozzájárultak a sikerhez, hiszen a Louvre és a többi francia múzeum is azzal a problémával küzd, hogy jóval több műkinccsel rendelkezik, mint amennyit be tud mutatni.

A 12 nagy kulturális korszak bemutatása az ókori Egyiptomtól napjainkig egyedülálló vállalkozás  a maga nemében. A rendezők arra törekedtek, hogy kiemeljék azokat a vonásokat, melyek a nagy kultúrák kölcsönhatását mutatják.

Egy sor arab vezető mellett Macron elnök is ellátogatott Abu Dhabiba a Louvre megnyitására, hiszen ez a francia kultúra és civilizáció exportja egy olyan területen, ahol korábban a franciák nem nagyon voltak jelen. A fiatal francia elnök azt szeretné, ha honfitársai nem tartanának a globalizációtól, hanem megpróbálnák azt kihasználni a saját maguk és Franciaország érdekében. Ebből a szempontból a Louvre Abu Dhabi egy kicsit szimbóluma is annak a Franciaországnak, mely előre menekül, nehogy lemaradjon a globális versenyben. Mint ahogy a múzeummal előre menekül Abu Dhabi is – újrapozícionálja magát kulturális központként azokra az időkre, amikor már nem csobog majd olyan gazdagon a kőolaj.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez