Eléri-e az EU-csúcs, hogy átvehesse az alternatív Nobel-díjat az azeri újságírónő?

Brüsszelben, az uniós csúcson a keleti partnerkapcsolatokat vitatják meg egykori szovjet tagállamok vezetőinek részvételével. Ott van Alijev, Azerbajdzsán elnöke is, aki apjától, az egykori kommunista párttitkártól örökölte a trónt.

Őt és az egész Azerbajdzsánt behálózó korrupciót bírálta Kadija Iszmajilova oknyomozó újságírónő. Írásaiért megkapta az alternatív Nobel-díjat. Ez a Right Livelihood Award, melyet december 1-én adnak át Stockholmban a Vasa múzeumban. Csakhogy az újságírónőt kiutazási tilalom sújtja. Korábban 18 hónapot töltött börtönben, mert leleplezte az Alijev család korrupciós ügyeit. Jelenleg is 13 újságíró van börtönben Azerbajdzsánban és 15-öt sújt kiutazási tilalom. Most a Right Livelihood Award főnöke az EU csúcstalálkozóhoz fordult : érjék el, hogy az azeri újságírónő átvehesse a díjat Stockholmban.

Oknyomozó újságírók egy nemzetközi csapata nemrég leleplezte, hogy az Alijev-kormányzat 2,5 milliárd eurós pénzügyi csalásba keveredett. A pénzmosás az elit hagyományos tevékenysége ebben a tízmilliós országban, mely elsősorban olaj- és földgáz-vagyonából él. A korrupció általános: a Transparency International listáján Azerbajdzsán a 123. Az Alijev-család nemigen tesz különbséget a családi kassza és az államkincstár között. Aki pedig ezt megírja, az könnyen úgy járhat, mint Kadija Iszmajilova, vagyis börtönbe kerülhet és kiutazási tilalommal sújthatják. Az azeri újságírónő most abban reménykedik, hogy az EU nyomására Alijev elnök feloldja a kiutazási tilalmat, és ő így átveheti az alternatív Nobel-díjat Stockholmban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez