Korrupciós váddal bíróság előtt Zimbabwe ex-pénzügyminisztere

A krokodil – ez Zimbabwe új urának beceneve – nem késlekedik: alig tette le a hivatali esküt és máris megvan az első bűnbak. Szombaton megjelent a bíróság előtt Ignatius Chombo, aki nem is oly rég még a csődbe jutott állam pénzügyminisztere volt.

Kicsit nehezen mozgott, mert a kórházból jött. Ügyvédje szerint úgy megverték a katonák letartóztatása után, hogy kórházba kellett szállítani. A pénzügyminisztert Mugabe exelnökkel együtt fogták el Zimbabwében, ahol napok alatt vette át a hatalmat az egykori alelnök.

A krokodil tehát célba ért, de kicsoda valójában Emmerson Mnangagwa? Miért hívják krokodilnak Zimbabwe új urát? Egyrészt, mert olyan hosszú életű a politikában, mint Mugabén kívül senki más! Másrészt pedig a francia Lacoste cég egyenruhájában töltötte be a biztonsági főnök szerepét Robert Mugabe mellett. A Lacoste cég szimbóluma a krokodil. Ezt jól megjegyezték Zimbabwében, ahol a krokodil katonái példátlan brutalitással tették el láb alól Mugabe vélt vagy valóságos ellenfeleit. A katonákat Észak-Koreában, magát Emmerson Mnangagwát Kínában képezték ki még Mao elnök idején. Peking a fő külföldi támogatója a rendszernek. A vezérkari főnök Pekingben járt néhány nappal a puccs előtt, mely megfosztotta hatalmától Mugabe elnököt.

Lesz-e valamilyen kedvező változás? Emmerson Mnangagwa demokráciát és jólétet ígért, de kevesen hisznek neki. Mugabe Afrika éléskamrájából szegényházat csinált óriási inflációval. Talán a kínaiak tanácsára ezen változtatni tud Zimbabwe új elnöke, aki tisztában van vele: a függetlenség 40. évében végre valamit produkálniuk kellene a forradalmároknak, akik a paradicsomot ígérték de a poklot valósították meg Zimbabwében.

Fotó: Ignatius Chombo / The Zimbabwe Mail

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez