Bemutatták a több mint 3 és félmillió éves csontvázat Dél-Afrikában

Dál-Afrikában most mutatták be a nagyközönségnek Kis Láb maradványait. Vagyis a történelem egyik legrégebbi, csaknem teljes emberi csontvázát.

Több, mint 20 évbe telt, amíg kiásták, megtisztították és összerakták a csontokat a kutatók. A maradványok pontos kora nem egészen egyértelmű, de a dél-afrikai tudósok szerint 3.67 millió év. Vagyis Kis Láb – mert így hívják – félmillió évvel idősebb Lucynál, az Etiópiában fellelt kishúgánál. Mindketten ugyanahhoz a fajtához, az ausztralopitekuszhoz tartoznak, de annak két  különböző csoportjához. Vannak egyébként, akik ennél is idősebbnek, 4,17 millió évesnek vélik a csontvázat. Amely abban erősíti meg a tudósokat, hogy az ember ősei jóval nagyobb területen éltek Afrikában, mint azt korábban gondolták.

Kis Lábat a Sterkfontein-barlangokban találták, Johannesburgtól északnyugatra. A leletet Ron Clarke professzor jegyzi. Azt valószínűsítik, hogy egy fiatal lány maradványairól van szó, aki egy gödörbe esett a barlangban. A munka nagyon nehéz volt, a csontok ugyanis roppant törékenyek, ráadásul betonszerű anyagba ágyazódtak bele. Ebből nagyon óvatosan kellett kiszedni őket – gyakorlatilag tű nagyságú szerszámokkal. Mintha sütit vettek volna ki betonból – mondja a BBC szerint Clarke professzor.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez