Macron elnök: elveszítjük a háborút a klímaváltozással szemben! – videó

Ha minden így megy tovább, akkor 3,5 Celsius-fokkal nő a hőmérséklet a Földön, holott 2 fokot írt elő a nemzetközi klímaegyezmény, melyet két éve írtak alá Párizsban. Ezt hangsúlyozta Macron francia elnök, amikor felszólalt a One Planet Summiton, ugyancsak Párizsban.

A francia államfő szerint mindenkinek a hétköznapokban is küzdenie kellene a klímaváltozás ellen, mert “nincs másik bolygónk!” Amerika kilépése miatt gondot jelent a finanszírozás. Erről Macron az amerikaiknak is üzent, amikor szót kapott a CBS televízióban.


Szinte biztos vagyok benne, hogy Trump barátom meggondolja magát klímaügyben

Macron hangsúlyozta : nagyon agresszív döntés volt az USA elnökétől az, hogy egyedül kilépett a nemzetközi klímaegyezményből. “Nem vagyok hajlandó újratárgyalni a nemzetközi klímaegyezményt, de bármikor kész vagyok Trump elnököt vissza fogadni a nemzetközi együttműködésbe bolygónk megmentése érdekében!” – hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki az első francia államfő, aki jól beszél angolul. Ha valamiért Trump változtat a véleményén, akkor az az amerikai közvélemény lesz. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója nyíltan megvádolta az USA elnökét azzal, hogy miatta pusztítanak katasztrofális erdőtüzek az USA legnépesebb államában. Közben Párizsban megnyílt a második klímakonferencia.

One Planet Summit – ki mennyit fizet az USA helyett?

90 ezer milliárd dollár – 2030-ig ennyit kellene költeni arra, hogy az éghajlatváltozás ne okozzon visszafordíthatatlanul káros folyamatokat. Párizsban két éve írták alá a nemzetközi klímaegyezményt, Trump amerikai elnök nyáron jelentette be: az USA kilép! Emmanuel Macron erre felvállalta a Mr. Klíma és egyben az anti-Trump szerepét. Make Planet Great Again! (Tegyük újra naggyá a Földet!) – ezzel az üzenettel Macron lett az a francia, akit a Twitteren a legtöbben osztottak meg, küldtek tovább.

Az Egyesült Államok viszont csak egy követségi tanácsost küldött  a párizsi klíma-csúcstalálkozóra…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez