130 ezer eurót keresett évente – minden munka nélkül – harminc éven át

Egy osztályvezető orvos 1984-ben kezdte meg működését Nyugat-Franciaország egyik kórházában Finistere megyében. Hamarosan kiderült, hogy a doktor úr szakmailag alkalmatlan, a viselkedése viszont elfogadhatatlan volt. Leváltották, de nem rúgták ki. Azóta nemcsak a fizetését kapta, de nyugodtan írta fel a recepteket, mert ezt a jogot nem vonták meg tőle.

A szakmailag alkalmatlan orvos miatt 2012 és 2016 között 5,5 millió eurós kár érte a vidéki kórházat. Ekkor figyelt fel a számvevőszék az ügyre. Szóltak a kórház igazgatójának, hogy csináljon már valamit. Az igazgató nem volt könnyű helyzetben, mert 2010-ben már felszólította a mindenre alkalmatlan orvos kollégát – aki nem csinált semmit, csak a fizetését vette fel -, hogy kérje a nyugdíjazását. A renitens orvos nemet mondott és tovább szolgált, illetve továbbra is felvette a fizetését munka nélkül.

A kórház és a francia állam szerencséjére az orvos, akinek a nevét nem közölték, elérte  a nyugdíjkorhatárt. Így meg tudtak végre szabadulni tőle. Csak ezt követően írhatott a sajtó a kínos ügyről, melyet addig titokban tartottak. Persze nem véletlen, hogy most közzéteszik a harminc éve húzódó ügyet az orvosról, aki nyugodtan vette fel a fizetését anélkül, hogy bármi hasznosat csinált volna. Emmanuel Macron köztársasági elnök egyik fő törekvése az, hogy rugalmasabbá tegye a munkaerő piacot. Franciaországban nagyon erős a munkavállalók jogainak a védelme, különösen a közszolgálati szférában. Mint a renitens orvos esete is mutatja: majdnem lehetetlen kirúgni valakit. Ezen változtat az új munkatörvénykönyv, mely megnöveli a munkaadók és csökkenti a munkavállalók jogait. Az orvos persze röhög a markába, hiszen a nyugdíja ugyancsak magas, mert az évi 130 ezer eurós fizetés alapján állapították meg. A helyi számvevőszék is elégedett, hiszen kis késéssel ugyan, de megoldották a problémát. Jelentésükben megdicsérték a vidéki kórházat azért, mert személyzeti politikája kifogástalan volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez