-50 Celsius fok is lehet Észak-Amerikában

Fáj a légzés – panaszkodott egy férfi a sajtónak Észak-Dakotában, ahol -21 fokot mértek. A klímaváltozást jelzi a szakadó hóesés és a szokatlan hideg a Nagy Tavak vidékén Észak-Amerikában – mondják a meteorológusok.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a jövő év elején elképzelhető a mínusz negyven fok is az állam északi részén! Kanadában még cudarabbul állnak a dolgok: Ontario államban mínusz 50 fokos fagyra készítik fel a polgárokat.

Egyidejűleg újra kiéleződtek a viták a klímaváltozásról. A meteorológiai szakértők szerint egyértelmű az összefüggés: a nyári hőség és a téli fagy ugyanannak a folyamatnak a része. Vagyis a szinte folyamatos kaliforniai erdőtüzek és a jelenlegi fagyhullám a Nagy Tavak környékén ugyanazt a folyamatot jelzi. Ezért döntött Párizsban a nemzetközi klímakonferencia arról, hogy közösen kell megakadályozni az éghajlatváltozást. Csakhogy Trump elnök bejelentette: az USA kilép a nemzetközi klímaegyezményből. Az ítéletidő a Nagy Tavak vidékén újabb figyelmeztetés a politikai döntéshozóknak: ha nem változik semmi, akkor Amerika és Kanada polgárainak hozzá kell szokniuk a szélsőséges időjáráshoz. Ahhoz, hogy nyáron 50 fok plusz is lehet, míg télen a hőmérő mutathat 50 fok mínuszt is…

Fotó: Chicago a fagy szorításában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez