A kenyérárak miatt tüntetnek Szudánban

Öt napja tiltakoznak Szudánban, amiért múlt pénteken a duplájára nőtt a kenyér ára.

Legalább egy ember meghalt, az iskolák pedig bezártak a szudáni fővárosban, Kartúmban a kenyérárak miatt kirobbant tüntetések alatt. A tiltakozók öt napja vonultak ki az utcákra, miután múlt hét pénteken a duplájára nőtt a kenyér ára az eddigi körülbelül 20 forintról. A kormány döntésének értelmében ugyanis leállították a búza importját, ami 300 százalékkal megemelte a lisztárakat az afrikai országban. Erre léptek a pékségek, és emelték duplájára az áraikat.

A belügyminiszter, Babikir Digna az AfricaNews közlése szerint kijelentette, hogy a rendőrség erőszakkal is felléphet a tüntetőkkel szemben.  Az ellenzék ugyanakkor arra biztatja a tüntetőket, hogy folytassák a tiltakozást. Néhány ellenzéki politikust már letartóztattak, mióta kitörtek a zavargások.

Az élelmiszer- és üzemanyagárak tavaly óta rohamosan növekednek Szudánban a kormány gazdasági reformjai miatt. A kenyér árának emelkedésével az egyik legalapvetőbb élelmiszer beszerzésétől esnek el a rászoruló családok, akiknek eleve nehézséget okozott a napi betevő megteremtése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez