Két új miniszter asszonya van Egyiptomnak

Kisebb átalakítást hajtottak végre az egyiptomi kormányban. Négy új minisztert és két új helyettest neveztek ki Serif Iszmail kabinetjébe. Az új miniszterek fele nő.

A nemzeti fejlesztési, a turisztikai, a kulturális és az üzleti szektort felügyelő tárca élén áll mostantól új miniszter. A kulturális ügyek új irányítója, Enas Abdel Dayem az első nő ezen a poszton a minisztérium 60 évvel ezelőtti megalakulása óta. Korábban a kairói Operaházat igazgatta, maga is neves fuvolaművész.

2016-635936577431411770-141

Mesterdiplomáját Párizsban szerezte. Szólistaként sok koncertet adott és fellépett az UNESCO nemzetközi zenekarának tagjaként is. 2013-ban már majdnem megkapta a tárcát, de aztán hirtelen visszavonták a döntést – írja az Al-Ahram. A Reuters-nek adott interjújában Abdel Dayem azt mondta, vallási okok álltak a háttérben – akkor még a Muzulmán Testvériség színeiben Mohamed Morszi volt az államfő Egyiptomban.

A másik új miniszter asszony Rania al-Mashat. Ő a turizmusért felel a kairói kormányban. 11 éven át volt a Központi Bank elnökhelyettese, de dolgozott a Nemzetközi Valutaalapnál is Washingtonban.

image1_1

Velük együtt már összesen hat nő tagja miniszteri rangban az egyiptomi kormánynak. Ez az összes tárcavezető 17,6 százaléka és abszolút rekord az észak-afrikai ország történetében.

Fotó: Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez