Malawi elnöke levélben kérte a minisztereket: imádkozzanak az esőért

A kelet-afrikai országban a szárazság mellett egy bagolylepkefaj is nagy pusztítást végez a termésben.

Peter Mutharika, Malawi elnöke csütörtökön adott ki közleményt, melyben arra szólítja fel Malawi teljes lakosságát és a kormányzati képviselőket, hogy három napon keresztül imádkozzanak az esőért. A közösségi médiumokban többen kifogásolták ezt, ám a mélyen vallásos Malawiban igen komoly tömegeket mozgathat meg a kezdeményezés.

Az afrikai ország erősen függ a mezőgazdaságtól, ami a szárazság miatt jelentős terméskiesést könyvelhet el. Tovább súlyosbítja a helyzetet egy bagolylepkefaj elterjedése, ami decemberben az ország nagy részét érintette: 28 kerületből 20-at, 35.000 hektárról 206.000 hektárra nőtt a fertőzött terület. Az AfricaNews beszámolója szerint az elnök nemzeti katasztrófáról beszélt.

Az elszegényedett Malawit gyakran sújtja élelmiszerhiány, a fő élelmiszerforrás ugyanis a kukorica, amit főként kis parcellákon termesztenek a gazdálkodók. A bagolylepkefaj és a szárazság együttese azonban azt eredményezte, hogy veszélybe került sokak megélhetése. Erre találta az elnök a legjobb megoldásnak azt, hogy imára szólította fel a kabinetet és a hívőket.

000malawi2

Fotó: Facebook – Official Malawi Government Online

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez