Újabb korrupcióellenes hétvége Romániában

Bukarestben és az ország több nagyvárosában tízezrek tüntettek az általános korrupció ellen. Egészen pontosan az ellen, hogy a kormányzó szociáldemokraták csökkenteni akarják a korrupcióellenes ügyészség hatáskörét és befolyását.

A korrupcióellenes ügyészség – nem utolsósorban az USA nagykövetségének adataira támaszkodva – évek óta folytatja harcát a megvesztegetés ellen, mely hagyományosan igen mélyen beivódott az elit szokásai közé Romániában. Hála a korrupcióellenes ügyészség működésének az elit sok tagja is börtönbe került.

A bírálók ugyanakkor azt állítják, hogy politikai leszámolási kampány folyik. A korrupcióellenes ügyészség azokat a politikusokat pécézi ki, akik valamilyen okból a hatalom útjában állnak. A szociáldemokraták arra tesznek kísérletet, hogy a korrupcióellenes küzdelmet a parlament ellenőrzése alá vonják, vagyis a honatyák önmagukat ellenőriznék!

Ez ellen tüntetnek már hetek óta Romániában, mely az EU legszegényebb országai közé tartozik, annak ellenére, hogy a GDP növekedése a leggyorsabbak között van az egész Európai Unióban.

Romániában a politikai elit válsága szinte permanens. Most újra új miniszterelnököt jelölt a kormányzó szociáldemokrata párt, holott a korábbi csak június óta állt a kormány élén. A politikai hatalom valójában a pártvezér, Liviu Dragnea kezében van. A szociáldemokraták vezére viszont nem lehet maga miniszterelnök, mert évekre eltiltották a közügyek gyakorlásától – választási csalás miatt. A szociáldemokraták vezére ellen folyamatban van egy korrupciós vizsgálat is. Ez még arra az időszakra vonatkozik, amikor Liviu Dragnea egy megye vezetője volt Bukarest környékén. Az ellenzéki sajtó szerint a szociáldemokraták elsősorban emiatt kívánják meggyengíteni a korrupcióellenes harcot, mert nem akarják, hogy a vezérük is horogra akadjon Romániában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez