Kirúgták a Google Newst – nem kellett volna

Spanyolországban elfogadtak egy új szerzői jogi törvényt, melynek értelmében jövő évtől fizetni kell azokért a címekért, rövid összefoglalókért, amik megjelennek a Google News híreiben. Azok után a megjelent hírek után kellene jogdíjat fizetniük, amik felhasználják spanyol online lapok tartalmát.

Erre nem volt hajlandó az amerikai cég. A hosszas tárgyalások sem vezettek eredményre, így a vállalat bejelentette, hogy előreláthatólag december 16-án egyszerűen leállítja a spanyolországi hírszolgáltatását.  Spanyolországban rendkívül népszerű (volt) a Google ezen szolgáltatása, az emberek óriási százalékban innen kiindulva tájékozottak a hírek között.

Korábban a német és a francia piacon is megvívták a maguk csatáját a felek ebben a témában. Ott is azt akarták elérni, hogy a Google fizessen az úgynevezett átcsatornázott tartalmakért. Ezekben az országokban azonban a törvény lehetővé tette, hogy a felek egyéni megállapodások alapján egyezzenek meg a ki-kinek-mennyit fizet kérdésről. A spanyol törvény közel sem ennyire rugalmas, semmiféle lehetőséget nem biztosít arra, hogy külön-külön meg tudjanak állapodni a hírszolgáltatók a keresőóriással.

Az amerikaiak osztottak-szoroztak, aminek a vége az lett, hogy számukra egyáltalán nem fenntartható a szolgáltatás oly módon, amit a törvény előír, így inkább amellett döntöttek, hogy az összes olyan spanyolnyelvű hírt, ami az új szabályozás alá esik, eltávolítják a rendszerből. Ez gyakorlatban azt jelentette, hogy egyszerűen bezárják a szolgáltatást. Így is történt, jelen pillanatban már nem találhatóak spanyol nyelvű hírek. A cég legerősebb indoka az volt, hogy a Google News nem tartalmaz reklámokat, így bevételt sem termel.

A spanyol törvényhozók azonban, úgy néz ki, elszámították magukat. A Google kivonulásának egyik eredményeként ugye elestek a kívánt és tervezett bevételektől, ellenben „sikerült” kiszervezniük maguk alól az olvasókat, a fogyasztókat, így már most megmutatkozik a forgalom igen komoly visszaesése. Most furcsa módon azt próbálják elérni a spanyol kiadók, hogy az Európai Unió valamiféle versenyügyi szabályozásra hivatkozva kötelezze a Googlet, hogy folytassák a szolgáltatást. Érvelésük alapja, hogy a Google News nem egy átlagos szolgáltatás, hanem kiemelt szereplő, szinte egyeduralkodó ezen a piacon, és a működésének befejezése kifejezetten károsan érinti a spanyol embereket és vállalatokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez