Spanyolország: Katasztrófa Ceutánál – az emberi élet tragikus semmibe vétele

A spanyol hatóságoknak az mulasztása, hogy kivizsgálják a Ceuta partjainál zajlott eseményeket – amelyben 14 migráns fulladt a tengerbe, miután a polgárőrség tagjai tüzet nyitottak rájuk nagy méretű gumilövedékekkel – rávilágít arra, hogy mennyire tragikusan semmibe veszik az emberi életet a spanyol-marokkói határon – írja közleményében az Amnesty International a tragédia évfordulóján.

Egy évvel a tragikus események után az áldozatok és családjaik még mindig arra várnak, hogy igazságot szolgáltassanak nekik, míg a nyomozást ellehetetlenítették és leállították”– nyilatkozta Irem Arf Rayfield, az Amnesty International európai menekültek és bevándorlók jogaival foglalkozó kutatója.
Egy éve ezen a napon 200, a Szaharától délre fekvő térségből származó migráns, menekült és menedékért folyamodó kísérelt meg a tengerben úszva eljutni Ceutába, Spanyolország Afrika északi partjainál található, Marokkóval szomszédos autonóm városába. A spanyol polgárőrség tagjai, hogy megakadályozzák őket a partrajutásban, nagyméretű gumilövedékeket, könnygázt és vaktöltényeket vetettek be ellenük, és ezekkel 14 ember halálát okozták. Az incidenst követően egy nőt még halottnak nyilvánítottak, bár az ő holttestét soha nem találták meg.
A kormány képviselője eleinte tagadta a tömegoszlató eszközök alkalmazását; később azonban előkerült egy felvétel, amely cáfolta a nyilatkozatát. A belügyminiszter elismerte a fegyverek bevetését, állítása szerint azonban nem lőttek olyanokra, akik a tengerben voltak. Ugyanakkor túlélők arról számoltak be spanyol civil szervezeteknek, hogy néhányukat még a vízben érte gumilövedék, a polgárőrök által kilőtt könnygáz miatt pedig semmit se láttak, és alig kaptak levegőt.
A parlament leszavazta azt az indítványt, amely az ügy kivizsgálása érdekében parlamenti bizottság létrehozását kezdeményezte. Ugyanakkor büntetőeljárás indult a 2014 februárjában bekövetkezett halálesetek ügyében, a nyomozást a ceutai Polgárőrség Parancsnoksága folytatta le: ugyanaz, amely az emberek halálát okozta egy évvel korábban. Alapos, azonnali és pártatlan nyomozás mind a mai napig nem történt.
A létfontosságú információkat, beleértve a bevetésben résztvevő hivatalos személyek személyazonosságát, csak hónapokkal az események után gyűjtötte össze a vizsgálóbíró, miután a civil szervezetek a bíróság előtt támadták meg a mulasztását.
Egy év eltelt, és alig történt előrelépés az elkövetők felelősségre vonásában. A tragédia áldozatai és családjaik igazságot és jóvátételt érdemelnek, nem halogatást és kifogásokat ” – mondta Irem Arf Rayfied. 
Kiutasítás: alapvető jogsértés
A túlzott erő használatának vádja mellett a túlélők Marokkóba történő azonnali kiutasítása sérti a Spanyolországra is kötelező érvényű nemzetközi emberi jog normákat.
Egy 23 főből álló csoportot, akik elérték a partokat, úgy fordítottak vissza Marokkóba haladéktalanul, hogy lehetőségük sem volt menekültstátuszért folyamodni, vagy tiltakozni a kiutasítás ellen. A belügyminiszter azt állította, hogy a visszafordítások összhangban álltak mind a spanyol joggal, mind pedig Spanyolország nemzetközi kötelezettségeivel, mivel a migránsok nem lépték át a spanyol határt.
Az nem is kérdéses, hogy az érintett személyeket spanyol fennhatóság alól toloncolták ki, mivel már a határ Ceuta felőli oldalán tartózkodtak a Tarajal parton. Figyelmen kívül hagyva azt, hogy fizikailag hol voltak, a 23 migráns azért is spanyol joghatóság alá tartozott, mert a spanyol polgárőrség fogta el őket.
A haladéktalan visszafordítás közvetlenül sérti a spanyol, az európai és a nemzetközi kötelezettségeket. Nem ez volt az első, és nem is az utolsó. A kiutasítások rendszeresen ismétlődtek az elmúlt évben” – mondta el Irem Arf Rayfield.
Az új jogi szabályozás emberi életeket sodor veszélybe
A spanyol parlament éppen a bevándorlási törvény olyan módosítását fontolgatja, amely mindenféle eljárásjogi garancia nélkül tenné lehetővé az emberek visszafordítását a spanyol határon található Ceuta és Melilla térségéből. A belügyminiszter kijelentette, hogy ha elfogadják a módosítást, akkor az lehetővé fogja tenni tömegoszlató eszközök alkalmazását is a visszafordítások végrehajtása során.
A jelenlegi halálos gyakorlat felszámolása helyett – amelynek célja mindenáron megakadályozni, hogy migránsok lépjenek az ország területére az észak-afrikai spanyol enklávékból, továbbá hogy jogellenesen kiutasítsák az onnan érkezőket – tovább rontja a helyzetet a kormány azzal, hogy olyan eszközöket keres, amelyekkel az azonnali kiutasításokat és a túlzott erő használatát tudja legalizálni a határainak lezárása érdekében”  – véli Irem Arf Rayfield.
A javasolt módosítások egyértelműen sértik a spanyol emberi jogi kötelezettségvállalásokat és további emberi életeket sodornak veszélybe. A spanyol törvényhozásnak az Amnesty International szerint el kell utasítania a kormány szégyenteljes javaslatát.
Róna Judit
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez