Apa a 13 éves lányának: megöllek, ha nem mész hozzá férjhez!

Burkina Fasóban a korai és kényszerházasságok több ezer, akár 13 éves fiatal lányt fosztanak meg a gyermekkoruktól, akiknek a fogamzásgátlás magas ára és egyéb tényezők miatt nincs lehetőségük eldönteni hogy akarnak-e gyereket vállalni – áll az Amnesty International jelentésében.

A Kikényszerítve és megtagadva: A kényszerhazássagok és a fogamzásgátláshoz való hozzáférést akadályozó tényezők Burkina Fasóban (Coerced and denied: Forced marriages and barriers to contraception in Burkina Faso) című jelentés felfedi, milyen sok nőt és lányt fenyegetnek meg és bántalmaznak, amikor önálló döntést akarnak hozni a házasodással vagy a gyermekvállalással kapcsolatban.

“Túl sok nőnek és lánynak nincs beleszólása a saját életébe Burkina Fasóban: megtagadják tőlük a jogot, hogy eldöntsék, kivel és mikor akarnak összeházasodni, illetve akarnak-e gyereket” – mondta Alioune Tine, az Amnesty International nyugat és közép-afrikai igazgatója. “A házasság után a lányoktól elvárt, hogy olyan hamar szüljenek, amilyen hamar csak lehet. A korai terhességeknél sokkal magasabb a halál és az olyan szövődmények esélye, amelyek a lányok egész életére kihathatnak. Csak nagyon keveseknek van arra lehetőségük, hogy iskolába járhassanak és befejezzék tanulmányaikat.”

“Burkina Faso egyes részeiben a lányok több mint felét férjhez adják, még mielőtt betöltenék a 18. életévüket. Ennek véget kell vetni. Egyetlen lány helyett sincs sem a családjának, sem a közösségének joga döntéseket hozni a lány testével kapcsolatban, megtagadva tőle azt, hogy elérhesse céljait és beteljesíthesse álmait.”

Az Amnesty International kutatói 379 nővel és lánnyal készítettek interjút 2014-ben és 2015-ben, és dokumentálták az akadályokat, amelyek gátolták, hogy fogamzásgátló szolgáltatásokhoz jussanak. Beszéltek a korai és kényszerházasságok 35 olyan áldozatával, akik el tudtak menekülni.

A Burkina Fasói hatályos törvények szerint egy lánynak legalább 17 évesnek vagy idősebbnek kell lennie hogy házasodhasson, ehhez képest az ország északi részén található Száhel régióban a 15 és 17 év közti lányok több mint fele (51.3%-a) már férjnél van.

Korai és kényszerházasság

Burkina Fasóban a családok általában azért házasítják ki lányaikat, hogy megszilárdítsák a család szövetségeseivel való viszonyt, társadalmi státuszt szerezzenek vagy javakhoz, pénzhez, illetve valamilyen szolgáltatáshoz jussanak. A jelentés egy néhány területen előforduló másik szokást, a „Pog-lenga”-t vagyis „bónsz nő”-t is bemutatja, amikor a menyasszony magával hozhatja unokahúgát a férje családjához, mint egy további lányt, akit férjhez adhatnak.

Céline – egy 15 éves lány, aki esküvője napján szökött el – elmondta az Amnesty International-nek, arra akarták kényszeríteni, hogy a nagynénje férjének egy rokonával kössön házasságot.

“Nem akartam hozzámenni ahhoz a férfihoz. A nagynéném azt mondta: ‘Ha elmenekülsz, tönkreteszünk téged’. Elszöktem a férjem házából, de amikor visszatértem a falumba, a családom azt mondta, többé nem élhetek velük.”

Hatalmas nyomás nehezedik azokra a lányokra, a társadalom és a családjuk részéről, akik ellenállnak a kényszerházasságoknak. Többek között bántalmazással is fenyegetik őket. Maria, egy 13 éves lány, azt mondta: “Az apám hozzá akart adni egy 70 éves férfihoz, akinek már így is volt öt felesége. Az apám megfenyegetett, hogy ha nem megyek hozzá ahhoz az emberhez, akkor meg fog ölni.”

Maria elszökött az otthonából, és majdnem 170 kilométert gyalogolt három nap alatt, hogy elérjen egy fiatal lányoknak kialakított menedékházat.

Nincs beleszólásuk a gyermekvállalásba

Majdnem minden nő és lány, akit az Amnesty International megkérdezett, azt nyilatkozta, hogy szóbeli vagy testi erőszakkal kell szembenézniük, ha megemlítik a férjüknek a születésszabályozás alkalmazását. Emellett kiemelték, hogy mivel nincs hozzáférésük a háztartás anyagi javaihoz, így a párjuktól kellene pénzt kérniük, hogy beszerezhessenek valamilyen fogamzásgátló terméket.

A 25 éves Bintou a következőt nyilatkozta az Amnesty International-nek: “Még mielőtt terhes lettem volna a legfiatalabb gyermekemmel, elmentem, hogy részt vegyek az ingyenes fogamzásgátló héten, de pont lekéstem, mire odaértem, már vége volt. Pénzt akartam kérni a férjemtől, de dühbe gurult. Minden ilyen kérésemre nemet mondott, és a mi kultúránkban ha a férj nemet mond valamire, akkor a nőnek muszáj engedelmeskednie. Még azért is verést kapok, ha a mindennapos bevásárlásra kérek pénzt, szóval elképzelhetik mit kaphatok, ha fogamzásgátlóra kérem.”

A kormány intézkedései ellenére, amelyekkel csökkenteni próbálja a fogamzásgátló termékek árát, a legtöbb nő és lány még mindig azt nyilatkozta, nem engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék ezeket.

Hivatalos adatok szerint a nők kevesebb mint 16%-a használ valamilyen modern fogamzásgátlót, ami nagyban növeli az akaratlan és esetenként a nő egészségére veszélyt jelentő terhességek esélyét. Az ENSZ több ügynöksége is kiemelte, hogy a fogamzásgátlók használata nagyban csökkenthetné az anyák halandóságát.

A 15 és 19 év közötti vidéki területen élő lányok és fiatal nők majdnem 30%-a terhes, vagy már van egy gyereke, annak ellenére, hogy 20 éves kor alatt kétszer akkora a halálos szövődmények valószínűsége a terhesség vagy a gyerekszülés alatt.

Sürgős reformra van szükség

A Burkina Fasóban hatályos törvények szerint már tiltott a korai és kényszerházasság, de diszkriminatív és nem megfelelő módon. A minimális korhatár a férfiaknál 21 év, míg a nőknél csak 17. A törvény csak az állam által regisztrált polgári házasságokra érvényes – melyek az országban történő házasságoknak csak a töredékét teszik ki –, de a tradicionális és vallási házasságokra nem.

A kormány már elkötelezte magát a törvény megreformálására, azonban fontos, hogy ezt minél sürgősebben megtegye, és a házasodás minimális korhatárát 18 évben határozza meg mindenki számára.

A kormány szintén tett már intézkedéseket néhány olyan akadály megszüntetésére, amivel a nők olyankor találkozhattak, amikor egészségügyi ellátásban kívántak részesülni terhességük alatt. Az Amnesty International felszólította a kormányt, hogy következő lépésként tegyenek teljesen ingyenessé néhány fogamzásgátló terméket, amelyet a nők biztonságosan és diszkréten használhatnak.

“A világon Burkina Fasóban az egyik legmagasabb a korai és kényszerházasságok aránya, miközben az egyik legalacsonyabb a fogamzásgátlók használatáé” – mondta Alioune Tine. “Fontos, hogy a kormány fenntartsa a lányok azon jogát, hogy önálló döntéseket hozhassanak a testükről, életükről és jövőjükről. A mostani ígéret a gyerekházasságok eltörléséről egy jó első lépés, de amíg ezek az ígéretek nem vállnak mindennapi valósággá, addig ennek a lányok fogják megfizetni az árát.’’

„Az én testem, az én jogaim”

Az Amnesty International 2015 júliusában elindította globális Az én testem, az én jogaim (My Body, My Rights) kampányát Burkina Fasóban, hogy bemutassa a közvéleménynek azokat az akadályokat, amelyekkel a nők és lányok szembesülnek az országban. A szervezet kiadott egy emberi jogi kiáltványt, amit a jelenlegi elnök írt alá, aki ígéretet tett arra, hogy egy keményebb álláspontot fog képviselni a korai és kényszerházasságok terén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez