Nigériai mesterműre bukkantak egy londoni lakásban

Egy szerénynek mondott észak-londoni lakásból került elő az elveszettnek hitt festmény.

Ben Enwonwu 1974-ben készült képe Ife hercegnőjét, a Tutu néven ismert Adetutu Ademiluyit ábrázolja és a megbékélés jelképévé vált a biafrai háború után.

A most megkerült festményt árverésre bocsátják. 300.000 angol fontért remélik eladni – ez rekord volna modern nigériai művészek esetében. A Booker-díjas regényíró, Ben Okri szerint ez a kortárs afrikai művészet legjelentősebb felfedezése az elmúlt fél évszázadban.

Ben Enwonwut a nigériai modern művészet atyjának tartják. Három képet festett Tutu hercegnőről, de halála, 1994 után mind a háromnak nyoma veszett. Hogy a másik két festmény hol lehet, az máig titok.

A most fellelt képre Giles Peppiatt, a modern afrikai művészeti alkotásokat árverésre bocsátó Bonhams aukciós ház igazgatója bukkant rá, amikor egy “szerény észak-londoni lakásba” hívták néhány alkotás értékbecslésére. Az igazgató rendkívüli érdeklődésre számít, amikor február utolsó napján Londonban kalapács alá kerül majd a most megkerült nigériai mestermű. Melynek festője egyébként egy II. Erzsébet királynőt ábrázoló bronzszoborral vált világhírűvé, melyet a brit uralkodó nigériai látogatásán rendeltek tőle 1956-ban.

Forrás, fotó: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez