Ki mondta, hogy csak a pasiké a foci?

A futball a férfiak játéka, ahhoz a nők nem érthetnek. Ismerős? A nemi sztereotípiáktól nehéz elszakadni, hiszen a labdarúgás, annak ellenére, hogy az egyik legnépszerűbb sport még mindig nagyon férfiközpontú. A szemlélet azonban szép lassan változik és a női foci is egyre több rajongót szerez magának. Itt az idő hát, hogy összeszedjünk néhány érdekes tudnivalót a magyar női labdarúgásról. Konkrétan ötöt.

  1. Kik voltak a labdarúgás pionírjai?

Az első magyar női futballcsapat, a Szegedi AC, 1912-ben alakult meg. Lelkes szervezője és játékosa Brauswetter Boriska volt. Nem csak a pályán serénykedett, de a korabeli dresscode összeállítása is az ő érdeme volt. A labdarúgó hölgyek megfelelő viselete „a piros trikó-ing, egy rakott kurta szoknya, alatta reform-nadrág, hosszú harisnya, tompa orrú torna-cipővel és egy fehér tornász-sapka.” A ma már meglehetősen kényelmetlennek tűnő viselet sem szegte kedvét a sportolni vágyó hölgyeknek, hiszen a szegedit hamarosan követték a Miskolcon, Debrecenben és Szatmáron megalakult női futballcsapatok. A női foci igazán nagy fellendülésére a 70-es évekig kellett várni, amikor korabeli nagyvállalati keretek közt sorra alakultak meg a női futball szakosztályok.

  1. Nem ritkaság a profi női labdarúgó sem

Ma már, ha egy lány focizni szeretne, könnyen találhat csapatot a lakhelye közelében. Ez nagyban köszönhető a Magyar Labdarugó Szövetség (MLSZ) fejlesztési programjának, melynek célja, hogy a focit ne csak férfiak játsszák magas szinten. A hozzáállásbeli különbség a számokon is látszik, amíg 2013-ban – amikor az MLSZ elindította a női labdarúgás fejlesztő programját — 31 női csapat versenyzett országos bajnokságban, addig 2017-ben már 115 lánycsapat indult. Az elmúlt hét évben megháromszorozódott a női és leánycsapatok száma. Idén az érvényes versenyengedéllyel rendelkező női nagypályás labdarúgók száma elérte a 7431 főt. Ezek olyan elismerésre méltó, szép eredmények, melyek jól mutatják, hogy a labdarúgás nem csak a férfiaké. A női csapatok egyre-másra hozzák a szép eredményeket, pedig sokszor hátrányosabb helyzetből indulnak, mint a férfi csapatok. Az, hogy egy magyar női csapat kijusson egy világversenyre nem hagymázas álom, hanem már nagyon is reális cél. 

  1. A magyar csajok kiemelkedőek

A profi labdarugó karrier egyre inkább elérhető cél a tehetséges lányok számára. Azok a klubok, melyek időben hallották meg az új idők szavát már most nagy energiát fordítanak a női utánpótlás csapatok kinevelésére. Ebben egyre komolyabb segítséget kapnak az MLSZ-től is, amely 2013 óta tudatosan tesz lépéseket a női labdarúgás népszerűsítése érdekében. Jakabfi Zsanett a Bundesliga kiemelkedő, BL-győztes játékosa, Szász Kitti pedig a freestyle labdarúgás kétszeres világbajnoka. Tavaly, Fenyvesi Evelin, a Fradi játékosa nyerte a Rangadó Gálán a legjobbnak járó elismerést. A most 22 éves játékos gyerekkora óta szenvedélyesen focizik. Tehetségének és az évek óta tartó kemény munkának köszönhetően ígéretes nemzetközi karrier előtt áll.

Vidéken nőttem fel, édesapám és bátyám is focizott, így természetes volt, hogy én is beállok az utcában játszó gyerekek közé. A profi karrierem sok áldozattal jár, de ezekért bőven kárpótol az a sok élmény, siker és barátság, amit a focitól kaptam.” – mondja Evelin, aki az idei OTP Bozsik Bajnok program Nyugati csapatának egyik kapitánya is. – „Remélem, sok ügyes kis futballistával találkozom az edzőtáborban. Itt elsősorban a játék szeretete a fontos, ezért azokat is bátorítom, akik bizonytalanok a tudásukban. Biztos vagyok benne, hogy sokat fognak fejlődni és a válogatott focistákkal való találkozások életre szóló élményt jelentenek majd számukra.”

  1. Egy női focicsapat tagjának lenni remek társasági élmény is

A foci a legnézettebb sport Magyarországon. Rajongói közt bőven találhatók, feleségek, lányok, barátnők, lánytestvérek. Természetes, hogy előbb – utóbb ők is ki akarják próbálni. Ha pedig egyszer kipróbálták, általában nincs megállás. Sok olyan hölgy futballozik, akik álmukban sem gondolták volna magukról, hogy egyszer egy pattogó bőrlabda után fognak szaladni. Ennek ellenére gyakran még a nőkben is élnek azok a nemi sztereotípiák, melyek szerint a labdarúgás a férfiak sportja. Sokan félve vágnak bele, mert tartanak a beszólásoktól és a furcsálló pillantásoktól. Pedig azoknak, akik unják a monoton konditermi edzéseket, viszont úgy szeretnék fizikai erőnlétüket intenzív edzéssel fejleszteni, hogy közben vidám társaság veszi őket körül, a csapatsport a megoldás. Ha teljesen elfogadott, hogy egy nő kézilabdázik vagy kosarazik, miért ne lehetne természetes az, hogy focizik is?

Két nővéremmel együtt sportszerető családban nőttem fel és teljesen magától értetődő volt, hogy focizni kezdtem. A szüleim semmi furcsát nem találtak ebben és végig támogattak. Számomra mindig nagy öröm, ha lelkes gyerekeket látok a pályán és örülök, hogy egyre több lány is játssza ezt a szép játékot. A lelkesedés és a foci szeretete a lényeg.” – mondta Berkes Judit sportriporter, az OTP Bozsik Bajnokok-program keleti csapatának egyik kapitánya.

  1. Az egyik legjobb fejlesztő sport a gyerekeknek

A foci nagyon jó egyensúly és ügyességfejlesztő játék. Emellett jellem- és közösségformáló ereje is jelentős, hiszen egymásra figyelve, egymást segítve, csapatban kell gondolkodni, taktikázni. Felismerték ezt a sportszervezők is, hiszen egyre-másra indulnak útjára az olyan kezdeményezések, mint az Ovi-Foci program, vagy a felső tagozatosokat megcélzó OTP Bozsik Bajnokok-program.

Az OTP Bozsik Bajnokok különlegessége az, hogy nem kimondottan igazolt, egyesületnél futballozó jelentkezőket várnak, hanem igazi iskolai vagányokat, ügyesen cselező grundfocistákat, fiúknak is kötényt adó lányokat, vagy éppen csendes, de a pályán is bizonyítani akaró tanulókat. A tavaly elindított kezdeményezés lényege, hogy közelebb vigye a fiatalokhoz a labdarúgást, méghozzá nem csak azokhoz, akik esetleg erre akarják építeni karrierjüket, hanem azokhoz is, akik csak egy alkalommal szeretnének ünnepelt sztárokká válni. Olyan általános iskolás, 10-14 éves diákokat keresnek, akiknek egy életre szóló élményt jelent együtt edzeni Juhász Rolanddal vagy éppen Gera Zoltánnal, miközben Hajdú B. István kommentálja kapura törésüket, hogy aztán ha minden jól alakul, több ezer szurkoló előtt vehessék át a nekik járó érmüket.

Ahogy az a kisfilmből is kiderül, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend a program.

Az OTP Bozsik Bajnokok-programra a meghosszabbított határidő miatt a pedagógusok még 2018. március 11-ig nevezhetik tehetséges diákjaikat a www.bozsikbajnokok.hu oldalon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez