Kettős terrortámadás Burkina Fasóban – videó

A hadsereg parancsnoksága és a francia nagykövetség volt a kettős terrorakció célpontja Burkina Faso fővárosában. Az afrikai ország kormánya szerint nyolc halottja és két sebesültje van a pénteki terrortámadásoknak. Párizsban közölték: francia áldozat nincsen. Hat támadót megöltek.

Franciaország igyekszik egykori gyarmatainak terrorellenes programjait összehangolni és katonailag támogatni. Az iszlamista terrorizmus nyíltan fenyegeti az észak-afrikai egykori francia gyarmatokat. Mali északi részét  2012-ben megszállta az Al-Kaida és néhány vele szövetséges iszlamista milícia. Csakis Franciaország fegyveres támogatásával sikerült kiverni a támadókat Mali területéről, de az országban továbbra sem stabil a helyzet.

Macron francia elnök döntő fontosságúnak tekinti az iszlamista terrorizmus elleni közös harcot. Egyrészt azért, mert az iszlamista terroristák magát Franciaországot is fenyegetik, másrészt pedig azért, mert a koldusszegény és terrorizmus sújtotta afrikai országokból tömegesen indulhatnak el az emberek Európa felé. Ennek a francia államfő mindenképp útját kívánja állni. Az afrikai államok pénzt kérnek az Európai Uniótól a bevándorlás leállításáért illetve a terrorizmus elleni harcra. Brüsszelben most folynak a költségvetési viták, de aligha valószínű, hogy az afrikai államok komoly pénzeket tudnának kiharcolni a terrorizmus elleni harchoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez