A brit rendőrség már tudja, hogy milyen ideg gázzal mérgezték meg az orosz titkosszolgálat exezredesét

A 66 éves férfit és lányát egy padon találták meg Salisburyben – önkívületi állapotban. Korábban egy étteremben ebédeltek, ahol a férfi furcsán kezdett viselkedni. Kiabálva kérte, hogy azonnal hozza a számlát a pincér!

Az ideggáz hatása azt a rendőrt is elérte, aki felfedezte a párt a padon. Ő már jobban van, túljutott az életveszélyen. A tudósok azonosították az ideggázt, mellyel az orosz férfit és lányát megtámadták. Ki ő és miért támadhatták meg?

Szergej Szkripal ezredes az orosz titkosszolgálat híres árulója volt: 100 ezer dollárért feladta társait a CIA-nak. Az ezredest letartóztatták, és 13 éves börtönbüntetésre ítélték Oroszországban. Aztán kémcsere útján Nyugatra került. Először az USA-ban, majd Angliában élt. Ideggáz alkalmazása bevett gyakorlat az orosz és az észak-koreai titkosszolgálatnál. Így tették el láb alól az ifjú diktátor féltestvérét Malajziában.

Korábban az oroszok egy másik áruló kémet polóniummal mérgeztek meg Nagy-Britanniában. Litvinyenko ezredes nyíltan Putyint vádolta azzal, hogy kiadta az utasítást: halál az árulóra! Vlagyimir Putyin a szovjet időkben maga is a titkosszolgálat ezredese volt. A brit kormány határozott hangú üzenetet küldött Moszkvába az esettel kapcsolatban. Amber Rudd belügyminiszter asszony közölte a sajtóval: higgyék el, hogy nem használtunk enyhe kifejezéseket az üggyel kapcsolatban. Moszkvában természetesen azt állítják: semmi közük a történtekhez. Az egész nem, más mint oroszellenes hisztériakeltés a nyugati sajtóban. Szkripal exezredes és a lánya még mindig életveszélyben vannak…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez