Hodorkovszkij: Putyin bevethet biológiai fegyvereket is

Az orosz elnök egykori fő ellenfele, aki 2003 és 2013 között lágerben ücsörgött, a kémügyben nyilatkozott a párizsi Le Monde-nak.

Mihail Hodorkovszkij, aki egykor Oroszország leggazdagabb embere volt, jelenleg külföldön szervezi az ellenállást Putyin rendszerével szemben. Vlagyimir Putyin pedig az újraválasztását készíti elő. Miközben a nyugati világ egyre-másra jelent be újabb szankciókat Oroszországgal szemben.

“Én nem érzem magam különösebben fenyegetve, mert sohasem voltam a titkosszolgálat tagja. Így nem szerepelhetek az árulók listáján. Régebben Putyin személyesen adta ki az utasítást az árulók likvidálására, de most nem tudom, hogy mi a helyzet. Mindenesetre jellemző Putyin gondolkodására, hogy amikor meggyilkolták az ellenzéki újságírónőt, Anna Politkovszkaját, akkor azt mondta: több gondot okozott holtan, mint életében!”

Mihail Hodorkovszkij hangsúlyozta, hogy Oroszországtól mindenki tarthat, hiszen Moszkva atomhatalom. Putyin racionálisan dönt és nyilván nem vet be atomfegyvert, de biológiai fegyvereket felhasználhat. Szíriában több vegyi támadás is volt, és ebben az országban az oroszok igen jelentős szerepet játszanak.

Moszkvában közben arról ír a sajtó, hogy Mike Pompeo, az új amerikai külügyminiszter sokkal inkább ellenséges Oroszországgal szemben, mint elődje, Rex Tillerson volt. Putyin korábban személyesen tüntette ki Tillersont, aki a legnagyobb amerikai olajtröszt vezéreként sokat tett az amerikai-orosz együttműködés érdekében az olajiparban. Mike Pompeo , aki eddig a CIA-t vezette, ahhoz a republikánus gárdához tartozik, amely határozottan szemben áll Oroszországgal. Ezzel is magyarázzák az újabb washingtoni szankciókat, melyekkel a Nagy-Britanniában megtámadott orosz exezredes miatt sújtották Oroszországot. Moszkvában végképp elveszítették a reményt, hogy Trump enyhülést hozhat az amerikai-orosz kapcsolatokban, pedig 2016-ban őt támogatták Hillary Clintonnal szemben az elnökválasztáson.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez